Az áruházláncok kérése: Kerüljék a vásárlók a felesleges felhalmozást!

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményt adott ki pénteken, melyben elővigyázatosságra, a járvány miatt kialakult protokoll betartására kérik a vásárolni induló személyeket, családokat.

A kormány március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett. Ennek mentén az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalatai (ALDI, AUCHAN, LIDL, METRO, PENNY MARKET, SPAR, TESCO) folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci helyzetet, a szövetség élő kapcsolatot tart fenn, és együttműködik minden érintett területen a kormánnyal, a hatóságokkal, továbbá a beszállítókkal is – írják közös közleményükben az áruházláncok, az OKSZ tagvállalatai.

Mint hangsúlyozzák, beszállítóikkal együttműködve az elmúlt hetekhez hasonlóan most is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják. Előfordulhat ugyanakkor, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban egyes cikkek kitöltési üteme az árupótlás (rendelés a gyártótól, szállítás, rakodás) időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet. Az áruházak eddig pótolni tudták a polcokról kifogyott élelmiszereket, mivel a gyártók a kereskedők rendeléseit teljesítik.

Az OKSZ tagvállalatai továbbra is azt javasolják, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert. 

A kiegyensúlyozott áruellátás mellett az

OKSZ tagvállalatai megkülönböztetett figyelmet fordítanak a vásárlók és alkalmazottaik biztonságára is, és minden elvárható intézkedést megtesznek a jövőben is.

Az alkalmazottakat folyamatosan tájékoztatják minden szükséges biztonsági kérdésről is – írják.

A családok biztonsága érdekében

A vásárlók és az alkalmazottak biztonsága érdekében a szövetség néhány területen – nemzetközi példák alapján is – együttműködést kér a vásárlóktól. Javaslataik, melyekre minden áruház, üzlet, bevásárlóközpont, piac figyelmét is felhívja, a következők: 

– Javasolják, lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjenek vásárolni. A kisgyermekek érdekében pedig azt javasolják, ha megoldható a felügyeletük otthon, ne vigyék őket magukkal vásárolni.

– Az eladótérben a vásárlók tartsanak biztonságos távolságot más személyektől, a polcok előtti válogatás, vagy a csemegepult, a pénztár előtti sorban álláskor, a lehetőségekhez igazodó ésszerű mértékben! 

– Javasolják a készpénz nélküli fizetéseket az üzletekben, ami gyorsabb, kényelmesebb is. 

– Ahol rendelkezésre áll, vegyék igénybe az önkiszolgáló pénztárakat!

– Vásárlás közben is fordítsanak figyelmet az egészségügyi szakemberek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ általános ajánlásaira is, amelyek szerint a kiskereskedelmi üzletekben tartózkodva a vásárló se érintse meg az arcát, különösen az ajkakat, az orrát és a szemét kézzel!

– Kövessék a köhögés és a légzés higiéniai protokollját! Köhögés vagy tüsszentés esetén takarják el a szájukat és az orrukat egyik könyökkel vagy zsebkendővel, a lehető leghamarabb dobja be a zsebkendőt egy zárt szemetesbe. Az áruházban ne köhögjenek vagy tüsszentsenek az ott tartózkodókra, vagy a kihelyezett élelmiszeripari és más termékekre.

– A válogatható friss árut (elsősorban péksüteményt) puszta kézzel ne fogják meg, használjanak erre a célra kihelyezett fogóeszközt vagy eladótéri műanyag zacskót, papírzacskót, amibe be is csomagolhatnak! 

– Védőmaszkok nem ajánlottak az egészséges emberek számára. 

– Az elektronikus kereskedelem során a megrendelőket kérik, jelezzék rendeléseik leadása során, ha egészségügyi okok miatt zárt területről kérnének kiszállítást és az esetleges lezárás pontos határvonalát. Az áruházak munkatársai veszélyeztetett területekre nem léphetnek be, így a megrendelt áru átadását (amit csak a zárt terület határa előtt tudnak elhelyezni) és az átvétel igazolását elektronikus úton lehet rögzíteni (például sms, vagy e-mail útján). Készpénzes és helyszíni kártyás fizetés, bármilyen közvetlen fizikai érintkezés a lezárt területen tartózkodóval ilyen esetekben nem lehetséges.  

Az OKSZ tagvállalkozásai minden jogszabályokban és hatósági ajánlásokban, felhívásokban foglalt intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a kereskedelmi egységek tiszták és higiénikusak legyenek.

Fotó: unsplash.com