A nagy ökoszisztémák gyors összeomlásának kockázatára figyelmeztet egy új tanulmány

A bolygó nagy ökoszisztémái, mint az amazonasi esőerdő és a korallzátonyok, a korábban feltételezettnél gyorsabb ütemben omolhatnak össze – figyelmeztetnek a kutatók egy új tanulmányban.

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány készítői a bolygó több tucatnyi ökoszisztémájára vonatkozó adatokat elemezve jutottak arra a megállapításra, hogy a karibi korallzátonyok 15 éven belül összeomolhatnak, míg az amazonasi esőerdő fél évszázadon belül odaveszhet.

„Ezek erős üzenetek. Fel kell készülnünk a bolygónk ökoszisztémájában bekövetkező változásokra, amelyek a korábban elképzeltnél gyorsabb ütemben zajlanak le”

– mondta John Dearing, a Southamptoni Egyetem professzora, aki a tanulmány vezetője volt.

A szakemberek szerint noha puszta méretükből adódóan a nagyobb ökoszisztémák összeomlása hosszabb ideig tart, a lebomlásuk és végül az eltűnésük üteme jelentősen gyorsabb lehet a kisebb ökoszisztémákénál.

A londoni SOAS Egyetem (az Ázsiáról és Afrikáról szóló tanulmányok intézete), valamint az észak-walesi Bangor Egyetem kutatóinak közreműködésével készült tanulmány szerint ennek az az oka, hogy a nagyobb ökoszisztémákat alkotó alrendszerek és élőhelyek eleinte jóval ellenállóbbnak tűnhetnek, ám a fordulópont elérésével nagyon felgyorsulhat a leépülésük.

A szakemberek 42 ökoszisztémát – 4 szárazföldit, 25 tengerit és 13 édesvízit – tanulmányoztak, az apró tavacskáktól kezdve egészen a Fekete-tengerig.

A kutatók egy része szerint a tanulmány eredményei alátámasztják az ökoszisztémák megóvásának sürgősségét, ugyanakkor vannak olyanok is, akik megkérdőjelezik, hogy egy döntően tengeri, folyami vagy tavi ökoszisztémák adataira épülő tanulmány konklúzióját az Amazonas térségére is ki lehet vetíteni.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre