Öt évet késett az Európai Unió a migránsválságban

Miután Erdogan török elnök fenyegetéseit tettek követték, és tényleg útnak indította Európa felé az országában tartózkodó migránsokat, Brüsszelből is jól látható mennyiségű ember jelent meg a görög-török határon. Ez kellett ahhoz, hogy az unió vezetői megtegyék azt, amit 5 évvel ezelőtt kellett volna.

Kedden ugyanis demonstratívan az érintett határszakaszra látogatott Ursula von der Leyen, a Bizottság, Charles Michel, a Tanács és David Sassoli, a Parlament elnöke. Von der Leyen itt úgy fogalmazott:

„Csalódni fognak, akik próbára akarják tenni az európai egységet. Tartani fogjuk a frontvonalakat”.

Ez az első olyan pont, amelyben a mindenkori bizottsági elnöknek sokkal hamarabb kellett volna cselekednie. 2015-ben – és azóta is – mindenki arra várt, hogy legyen végre egy uniós vezető, aki kimondja: ne gyertek, mert nem engedünk be titeket. Ilyet azonban Junckertől nem hallhattunk, és von der Leyentől is csak most, hogy a helyzet eszkalálódott.

A görög határon jelenleg Athén információi szerint 24 ezer dühös ember tartózkodik, miközben a törökök azt közölték, már több mint 100 ezren jutottak át. Annyi biztos, hogy a helyzet súlyos. És ahogyan ilyenkor illik, von der Leyen a szavak mellett anyagi támogatást is vitt magával, nem is keveset: egészen pontosan 700 millió eurót, vagyis nagyjából 210 milliárd forintot kapnak a görögök gyorssegélyként.

Budapestről nézve ennek persze örülhetünk, mégis keserű kicsit a szánk íze. 5 évvel ezelőtt ugyanis mi, magyarok pénz helyett csak kioktatást kaptunk azért, mert több 100 ezer migránstól védtük meg Európa határait.

A magyar kormány az akkor határvédelemre kért segítségnek azóta is csak a töredékét kapta meg, akkora összeget, amely eltörpül a mostani görög segítség mellett.

És van még egy pont, amellyel kapcsolatban azért vegyül némi üröm az örömbe. A görög határról érkező képek határozott hatósági fellépésről tanúskodnak. Nem restek vízágyút, gumibotot és gumilövedéket bevetni. Sőt, egyes – a görögök szerint török propaganda – információk szerint éles lőszert is használnak, és az összecsapásoknak már halálos áldozatai is vannak. Ezt innen nem tudjuk megítélni, az viszont biztos, hogy

az itt is látható képek szerint sokkal durvábbak a hatóságok, mint 2015-ben a magyar rendőrök voltak Röszkénél. A görögöknek most mégsem papol senki emberi jogokról a kényelmes brüsszeli irodákból.

Látható, hogy az Európai Unió vezetése ébredezik a Csipkerózsika-álomból. Mi pedig egyrészt abban bízunk, hogy teljesen felébred és a sarkára is áll végre, másrészt abban, hogy még nincs késő az ébredéshez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre