Több ezer ember törvénytelen határátkelését akadályozták meg a görög  hatóságok

A görög hatóságok az elmúlt 24 órában több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg a határon abban, hogy átkeljenek Törökország felől – jelentette ki a görög kormányszóvivő. Szteliosz Petszasz leszögezte, hogy a tömeges határsértési kísérletnek semmi köze az elmúlt napokban, 33 török katona eleste miatt súlyosbodott idlíbi válsághoz. A kormány minden tőle telhetőt megtesz a határok védelmében – tette hozzá a szóvivő.

A görög biztonsági erők az éjszaka több illegális határátlépőt fordítottak vissza a görög-török határon, néhány embert letartóztattak – nyilatkozta Nikosz Panajótopulosz görög védelmi miniszter a Szkai görög hírtelevíziónak. Görögország határai egyben Európa határai is – hangsúlyozta a miniszter.

Jannisz Plakiotakisz görög hajózási és szigetpolitikai miniszter ugyanekkor bejelentette, hogy az ország megerősítette az ellenőrzést az Égei-tengeren és a török partok közelében is.

Péntek éjjel a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására.  A görög közszolgálati televízió értesülései szerint néhány embernek gumicsónakon sikerült átkelnie a határfolyón.

A görög kormány szombatra válságértekezletet hívott össze.

Athén pénteken jelentette be, hogy megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét, válaszul arra, hogy Ankarában bejelentették: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket. A görög kormány egyúttal kapcsolatba lépett az Európai Unióval és a NATO-val is.

A török döntést a CNN Türk hírtelevízió élő adásában Ömer Celik, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője jelentette be.

Az athéni bejelentést követően nem sokkal később a bolgár kormány is hasonló döntést hozott.

MTI

Kiemelt képünkön: Bevándorlók gumicsónakkal indulnak el a törökországi Ayvacikból a görög partok felé 2020. február 28-án. A nap folyamán menedékkérők csoportjai kezdtek el gyülekezni a görög-török szárazföldi határon, miután Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő migránsokat. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök bejelentette, hogy országa megerősíti határvédelmét az illegális határátlépését megelőzendő.
Fotó: MTI/AP/DHA

Iratkozzon fel hírlevelünkre