Több mint 20 milliót gyűjtöttek magyar református diákok egy szír iskola felújítására

A magyar református oktatási intézmények diákjai és pedagógusai minden eddiginél több, közel 20,3 millió forintot gyűjtöttek össze a Kárpát-medencei Református Oktatási Alapba. Az év végi jótékonysági akción összegyűlt adományokból és a Generális Konvent támogatásából így megújulhat a Magyarországi Református Egyház szíriai testvéregyházának damaszkuszi általános iskolája – számolt be a Reformatus.hu.

Száztíz magyarországi és határon túli református oktatási intézmény, valamint több magánszemély és vállalkozó is csatlakozott a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap tizedik, jubileumi felhívásához, amely által

közel húszmillió-háromszázezer forintnyi pénzadomány gyűlt össze.

A Generális Konvent elnöksége a Magyar Református Egyház költségvetéséből megkétszerezte ezt az összeget, így több mint negyvenmillió forinttal gazdálkodhat idén az oktatási intézményeket segítő református szolidaritási alap.

A Református Oktatási Alap felhívása. Kép forrása: Reformatus.hu

„Egy évtized alatt a  református pedagógusok és diákok több mint 133 millió forintot gyűjtöttek össze, ami

hozzájárult az ukrán állami támogatás nélkül működő kárpátaljai líceumok életben tartásához, és amiből sikerült szerte a Kárpát-medencében bővíteni a nyelvhatáron megtartó erőt jelentő református intézményhálózatot, valamint tízezer diáknak kezébe adni a Bibliát”

– írja a lap.

Az összegyűjtött adomány összege először tavaly lépte át a húszmillió forintot, akkor még csak néhány ezer forinttal. 

Egy szír iskola újjáépítéséért

A 2019-es gyűjtés kiemelt céljaként a Generális Konvent elnöksége a Szíriai Örmény Református Egyház által működtetett Damaszkuszi Keresztyén Általános Iskola felújítását és működési feltételeinek jobbítását tűzte ki. Ahogy a református portál írja:

„Közel-keleti testvéregyházunk többi oktatási intézményéhez hasonlóan ez is megsínylette a háborút, többször is találat érte, súlyosan megrongálva a tetőszerkezetet”.

Az épület vizesblokkja is megélt már jobb napokat, ahogy a szomszédos számítástechnika-terem is felér egy időutazással: a géppark az ezredfordulós időket idézi. Mindkettő felújítása szerepel a fejlesztési terveik között, ahogy a tantermek berendezését, valamint fűtését is szeretnék modernizálni.

A Szíriai Örmény Református Egyház által működtetett Damaszkuszi Keresztyén Általános Iskola osztályterme. Kép forrása: Reformatus.hu

A Generális Konvent február 13-i döntése értelmében minderre végül mintegy harmincegy és fél millió forintot költhetnek az Oktatási Alapból.

Emellett Kárpát-medencei református oktatási rendezvényekre, bibliaprogramra, valamint délvidéki református nyári gyerektáborokra is jut idén támogatás.

A Kárpát-medencei Református Oktatási Alap utóbbi tíz évben elért eredményeiről ide kattintva olvashatnak. 
A teljes írás a linkre kattintva érhető el. 

Kiemelt képünk illusztráció. Kép forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre