Észak-Írországban házasságot kötött az első azonos nemű pár

Észak-Írország első azonosnemű-esküvőjét február elején tartották, miután a kormány megszüntette a melegházasság tilalmát a tartományban, jelezve a gyakorlat legalizálását az Egyesült Királyságban.

A Szerelem Egyenlőség kampánycsoport szerint a huszonhat éves Robyn Peoples egészségügyi dolgozó és a huszonhét éves Sharni Ewards pincérnő a tartomány első meleg házaspárja.

– Észak-Írországért volt szükség erre. Megmutatni, hogy mindenki úgy jó, ahogy van. Régóta keményen harcoltunk azért a lehetőségért, hogy egyenlők lehessünk! Fantasztikus, hogy itt lehetünk, és megtörténhetett! – mondta Sharni Ewards.

A pár élettársi kapcsolatba szerette volna bejegyeztetni magát, ami 2005 óta legális az Egyesült Államokban, de miután módosították a törvényt Észak-Írországban,

vagyis engedélyezték az azonos nemű párok házasságkötését, úgy döntöttek: összeházasodnak.

A pár a Mrs. és Mrs. Edwards-Peoples nevet vette fel.

Észak-Írország azonos neműek házasságának tilalmát a központi kormány szüntette meg a brit törvényhozók szavazása után, amikor a tartományban nem volt ülésező parlament.  

A társadalmilag konzervatív Demokrata Szakszervezeti Párt korábban képes volt blokkolni az azonos neműek polgári házassági jogait. A tartományi közgyűlés a múlt hónapban kezdte újra ülését.

A brit parlament az abortusz korlátozásának enyhítését is megszavazta a térségben.

A brit észak-írországi miniszter, Julian Smith a parlament tagjaival és a kampányolókkal Londonban ünnepelte meg a melegházasság legalizálását.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Forrás: Reuters

Kiemelt képünk illusztráció, forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre