Orbán Viktor: nem fogadható el négy nettó befizető ország 1 százalékos ajánlata

Nem fogadható el, hogy négy nettó befizető ország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Svédország – Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének 1,074 százalékról szóló ajánlatát elutasítva – továbbra is bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) 1 százalékát fizetné be az uniós költségvetésbe.

Ha ambiciózus Európát akarunk, akkor ahhoz ambiciózus költségvetés kell – jelentette ki Orbán Viktor

miniszerelnök Brüsszelben, a 2021 utáni uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón pénteken.

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) a Kohézió Barátai országcsoport külön egyeztetésén a brüsszeli rendkívüli EU-csúcs szünetében 2020. február 21-én. – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a kohézió barátai országcsoport úgy döntött, átalakul az ambiciózus Európa költségvetése elnevezésű csoporttá, és azt az álláspontot fogadták el, hogy „ha ambiciózus Európát akarunk, akkor ahhoz ambiciózus költségvetés kell”.

Az országcsoport tagjai indítványozták, hogy az Európai Parlament azon javaslatához kell viszonyítani a számításokat, amely alapján a 27 tagállam egyaránt bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,3 százalékát fizetné be a költségvetésbe.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) a sajtó képviselőinek nyilatkozik a brüsszeli rendkívüli EU-csúcson 2020. február 21-én. – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor szerint szerint nincs lehetőség arra, hogy a két álláspont között kompromisszum jöjjön létre. Ha pedig nincs megegyezés arról, hogy mennyi lesz a költségvetés befizetési oldala, akkor nem lehet arról sem beszélni, hogy miként legyen szétosztva – mondta. 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól, két távoli álláspont van, valamikor a jövőben folytatni fogjuk a megbeszéléseket”

– fogalmazott.

MTI

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) Mateusz Morawiecki lengyel (b) és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökökkel beszélget a rendkívüli uniós csúcstalálkozón Brüsszelben 2020. február 21-én. – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher