Vona Gábor pert vesztett Soltész Miklóssal szemben

Vona Gábor egy olyan terrorszervezethez látogatott el, amelynek köze volt II. János Pál pápa elleni merénylethez

Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke és miniszterelnök-jelöltje pert veszített Soltész Miklós államtitkárral szemben a Szürke Farkasok ügyében – közölte közleményében a Miniszterelnökség.

Vona Gábor pert indított Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár ellen, aki az Országgyűlésben 2018. február 19-én és 20-án elhangzott felszólalásaiban a következő kijelentéseket tette:

„egy olyan terrorszervezethez látogatott el, ünnepeltette ott magát, a Szürke Farkasokhoz, amely terrorszervezet annak idején Ali Agcával együtt a II. János Pál pápa elleni merényletet hajtotta végre”,

„olyanokkal ünnepeltette magát, akik a II. János Pál elleni merényletben részt vettek”, „pártelnökük és sokadszor fogom megismételni még a jövőben is, a Szürke Farkasok terrorszervezettel találkozik”, nem én látogattam meg a Szürke Farkas terrorszervezetet és ünnepeltettem magamat, hanem az önök pártelnöke”.

Vona Gábor keresetében azt kérte: a bíróság állapítsa meg, hogy Soltész Miklós megsértette a jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát és kötelezze sérelemdíj megfizetésére az államtitkárt.

A Fővárosi Ítélőtábla a 2020. január 7-én meghozott, jogerős ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét és Vona Gábor keresetét teljes egészében elutasította. A jogerős ítélet indokolásában a másodfokon eljárt bíróság Magyarország Alaptörvényére és az Alkotmánybíróság korábbi határozataira történő hivatkozással megállapította, hogy Soltész Miklós sem rosszhiszeműen, sem jogsértően nem járt el, ezért Vona Gábor személyiségi jogainak megsértése miatt elégtétel adására és sérelemdíj megfizetésére nem tarthat igényt.

 

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre