Van segítség, ne félj kérni!

A kapcsolati erőszak áldozatainak segítségnyújtására és biztonságáért indít országos kampányt az Ökumenikus Segélyszervezet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával kezdi meg országos akcióját a segélyszervezet, melynek jelmondata: „a szeretet nem árt”. A kampány célja felhívni a figyelmet arra, hogy egy kapcsolatban az erőszak elfogadását semmi nem legalizálhatja.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a kapcsolódó, hétfői sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, az erőszak minden formája elfogadhatatlan egy kapcsolatban, és ha valaki már a bántalmazás áldozatává vált, tudnia kell, hogy van segítség, van hova fordulni. Véleménye szerint a kapcsolatokban elkövetett erőszakot nem szabad aktuálpolitikai kérdéssé tenni, és nem kielégítő csak a tragédiáról beszélni, hanem azt is ismertetni kell, hogy hányan dolgoznak az ellátórendszerben és hol kérhető segítség.

Éjjel-nappal segítenek

„Mindannyian a jelzőrendszer tagjai vagyunk”, és senki nem nézheti tétlenül, ha kapcsolati bántalmazást lát – tette hozzá. Ahogy Facebook-bejegyzésében is írja: Az országban „mindig van egy üres hely”, ahol be tudják fogadni a krízishelyzetben lévőket. Az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen idén már hatodik alkalommal indítják útjára kampányukat, amely a szemléletformáláson túl gyakorlati segítséget is nyújt az érintettek számára, akik a www.aszeretetnemart.hu weboldalon találják meg a szükséges információkat és online tanácsadást is igénybe vehetnek.

– Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06 80 20 55 20-as telefonszámán éjjel-nappal kérhető segítség,

melynek támogatását négyszeresére, 202,5 millió forintra emelték – mondta Novák Katalin. – Nagy mértékben nőtt azoknak az intézményeknek a száma is, amelyek az áldozatokkal foglalkoznak. A számbeli növekedést jelzi, hogy 12-ről 20-ra, az úgynevezett félutasházaké 4-ről 21-re, a titkos menedékházaké egyről 8-ra nőtt. Új ellátási formaként pedig hét kríziskezelő ambulanciát is létrehoztak, és több ezer szakembert képeztek – tette hozzá.

Fotó: Pixabay

Jogászok, pszichológusok, szociális munkások az első vonalban

Az elmúlt hónapokban napvilágra került tragédiák arra figyelmeztetnek, hogy tovább kell fejleszteni az ellátást, szigorítani kell a jogszabályokat és további képzésekre is szükség van – vélekedett Rácsok Balázs, a segélyszervezet szociális igazgatója. A szakember még tavaly nyilatkozta azt az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió közös műsorblokkjában, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet országszerte működtet krízisambulanciákat és titkos menedékházakat. Ahogy akkor hangsúlyozta,

az áldozatok számára a legnagyobb nehézséget a szégyenérzet mellett a társadalmi előítéletekkel való küzdelem jelenti.

– Az egyes központokban jogászok, pszichológusok, szociális munkások nyújtanak segítséget az áldozatoknak, valamint olyan nők, akik már sikeresen léptek ki egy ilyen kapcsolatból – ismertette akkor az igazgató.

A Btk. szigorúan bünteti

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a magyar kormánynak a nőkkel szembeni erőszak elleni elkötelezettségét jelentette ki még 2019. november 25-én a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napja alkalmából. Az akkor kiadott közlemény szerint a 2013-ban hatályossá vált új magyar Btk. Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve, amely kiemelten védi a nőket, és kiemelten bünteti a nők elleni erőszakos bűncselekményeket.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnöke és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az országos kampány interaktív plakátjánál a Móricz Zsigmond körtéren lévő villamosmegállóban 2020. február 17-én. MTI/Máthé Zoltán

A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. egyik pályázatának keretén belül szintén 2019-ben indította útjára a Kapcsolj Egyből! elnevezésű mobiltelefonos applikációt, mely segítséget nyújt a probléma mielőbbi jelzésében és a segítségkérésben. A kapcsolati erőszak megelőzéséért folytatott kampányhoz csatlakozott tavaly az Országos Rendőr-főkapitányság az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálattal együttműködve. „A csend a leghangosabb sikoly, halld meg!” címmel novemberben indított akció december 4-ig tartott.

A hétfői sajtótájékoztatón mutattak be egy interaktív plakátot a budapesti Móricz Zsigmond körtér egyik villamosmegállójában. A plakáton olvasható „Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?” kérdéssel igyekeznek felhívni a járókelők figyelmét a kapcsolati erőszakra.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre