Öt meglepő tény Szent Bálintról

A szent körül, akit február 14-én ünneplünk, sok homályos tény és még több érdekesség kering. Ki is volt Szent Bálint, vagy ahogyan a világon legtöbben ismerik: Szent Valentin?

  1. Szent Bálint, a Valentin-nap ihletője két személy lehet egyben

Szent Bálint, akit a Római Katolikus Egyház hivatalosan elismer, valós személy volt, aki 270 körül halt meg. Valódi személyazonosságát azonban már 496-ban megkérdőjelezte I. Gelasius pápa, aki a mártírra és tetteire úgy utalt: „csak Isten ismeri”. Az 1400-as évek egyik beszámolója Bálintot templomi papként mutatja be, akit II. Claudius császár fejezett le Róma közelében, mert a keresztény párokat segítette a házasságkötésben. Más beszámoló szerint Bálint terni püspök volt, akit II. Claudius mártírhalálra ítélt Róma külvárosában. A beszámolók hasonlóságai miatt azt gondolják, hogy ugyanazon személyre vonatkozhatnak. Elegendő zavar vette körül Szent Bálint valódi kilétét ahhoz, hogy a katolikus egyház 1969-ben kivezesse liturgikus naptárából, bár neve továbbra is szerepel a hivatalosan elismert szentek listáján.

  1. Szent Bálint a méhészek és az epilepsziások védőszentje is

A szentek haláluk után is folytatják szolgálatukat, és óvnak minket. „Feladataik” közé tartozik a földi ügyekbe való beavatkozás és az élő lelkek vigyázása. Szent Bálintra igen széles körű feladatsor hárul. Többek között természetesen vigyáz a szerelmesek életére, valamint a méhészekre, epilepsziásokra, a pestistől szenvedőkre, elájulókra és utazókra is. Mindemellett elkötelezett

védőszentje a pároknak és a boldog házasságnak.

  1. Szent Bálint koponyája Rómában található

Szent Bálint virágokkal díszített koponyája a római Cosmedinban, a Santa Maria-bazilikában látható. Az 1800-as évek elején a katakombák Róma közelében történő feltárása során olyan maradványok kerültek elő, amelyeket ma már Bálinthoz kapcsolhatunk. Ezeket a földi maradványokat később elosztották az egész világon. Szent Bálint csontvázának más részei megtalálhatóak a Cseh Köztársaságban, Írországban, Skóciában, Angliában és Franciaországban.

  1. Valószínű, hogy a ma népszerű Bálint-napot Geoffrey Chaucer, az író találta ki

A középkori angol költő, Geoffrey Chaucer gyakran élvezett szabadságot a történelemmel kapcsolatban, és költői karaktereit fiktív történelmi összefüggésekbe hozta, valódiként ábrázolva őket. Addig a pontig nincsenek hiteles adatok a Bálint-napi, romantikus hangulatú ünnepről, amíg Chaucer 1375 körül nem írt róla egy verset. A „Foules-i parlament” című művében a szerelem hagyományát a Szent Bálint-nap ünneplésével kapcsolja össze. A vers február 14-re utal, amikor a madarak (és az emberek) azért gyűlnek egybe, hogy társra leljenek. Amikor Chaucer azt írta: „Mert ez Szent Valentin (seynt Volantynys) napján volt, mikor minden madár odajött, hogy kiválassza társát”, talán kitalálta azt az ünnepet, amelyet ma ismerünk.

  1. Évente többször is ünnepelhetjük a Bálint-, vagyis a Valentin-napot

Mivel a római katolikus névjegyzékben rengeteg Szent Bálint szerepel, dönthetünk úgy, hogy évente többször is megünnepelhetjük. A február 14-i Bálint-nap mellett november 3-án Viterboi Szent Valentint ünnepeljük. Vagy akár az év elején is emlékezhetünk rá, hiszen január 7-én Raetiai Szent Valentin napja van. A Keleti Ortodox Egyház hivatalosan két alkalommal ünnepli Szent Valentint, egyszer július 6-án a gyülekezet vezetőjét, július 30-án pedig a vértanút.

 

Kiemelt képünk forrása a Wikipédia.

Iratkozzon fel hírlevelünkre