Novák Katalin: Reneszánszát éli a házasságkötés hazánkban

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Házasság hetén a házasság hetén, az V. kerületi házasságkötő-teremben tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: az elmúlt harminc évben nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly. A kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a családvállalást elősegítsék a fiatalok számára.

A sajtóeseményen Novák Katalin államtitkár arról is beszélt, hogy a tavalyi év novemberének végéig közel 62 ezer házasságot kötöttek. Ez a szám 84 százalékkal több, mint a 2010-es mélyponton volt, amikor is a házasságok száma alulmaradt a válásokkal és megözvegyülésekkel szemben. A 2010-ben megalakult Orbán-kormány célul tűzte ki, hogy családbarát fordulatot hajt végre, mely alapján támogatni kívánják a házasulandó és családalapítás előtt álló fiatalokat – idézte fel az államtitkár.

Orbán Viktor miniszerelnök egy éve jelentette be a Családvédelmi Akciótervet, mely tavaly nyár óta vehető igénybe. Novák Katalin államtitkár a számadatokra hivatkozva elmondta: a Családvédelmi Akcióterv támogatási lehetőségei valóban megszólították a fiatalokat. Egyre többen kötnek házasságot és stabil párkapcsolatban, házasságban képzelik el a jövőjüket. A növekedés az egész országra jellemző, de az előző évekhez képest leginkább Pest- és Közép-Dunántúlon emelkedett az egybekeltek száma – derült ki a sajtóeseményen.

A kormány célja – szögezte le Novák Katalin – az, hogy mindenki szabadon dönthessen arról, hogyan szeretné élni az életét. Ha fiatalok a házasságot, a gyermekvállalást, a nagycsaládot választják, akkor a Családvédelmi Akciótervvel a lehetőséget kívánják megadni ehhez – az, hogy élnek-e vele, már a fiatalokon múlik.

Az államtitkár szerint elmondható, hogy a házasságkötések ma a reneszánszukat élik. Az elmúlt harminc évben nem kötöttek annyi házasságot, mint a tavalyi évben. Reménykedésre ad okot az is, hogy a különböző kutatások szerint a házasulandók többsége szeretne gyermekeket is vállalni.

A babaváró támogatást eddig 67 ezer 542 pár igényelte, döntő többségük a maximális, 10 millió forintos támogatást vette fel. A kormány ezzel a lehetőséggel kívánja támogatni azokat, akiknek nincs családi segítségük ahhoz, hogy megalapozhassák közös jövőjüket, és gyermekvállalásuk is biztosított lehessen. A cél, hogy mindenkinek annyi gyereke lehessen amennyit szeretne – mondta Novák Katalin, aki szerint további bizakodásra ad okot az is, hogy a válások száma egyharmaddal csökkent tavaly.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke kedvezőnek és reménykeltőnek tartja, hogy ilyen sok házasság köttetik, és hogy emellett a válások száma jelentősen csökken. Beszélt arról is, hogy kutatások szerint a magyarok 75 százaléka nem tartja elavultnak a házasságot, 10-ből 9 ember pedig javasolja is azt.

Ez azt mutatja, hogy

a magyarok házasságpártiak, és hisznek a házasság intézményében 

– vélekedett. Ismertette továbbá, hogy Magyarországon az emberek többsége a stabil párkapcsolatot tartja a legfontosabbnak a gyermekvállaláshoz: az idősek kétharmada, a fiatalok több mint ötven százaléka szerint jó, ha a párok összeházasodnak a gyermekvállalás előtt. 

Kiemelt képünk forrás: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre