Az internet tényleg egy világ-háló

Gondolkodott már rajta, hogy miért jut el egy Amerikában streamelt videó gyakorlatilag abban a pillanatban a világ minden tájára? És vajon mennyi kábelre van szükség ahhoz, hogy a Föld különböző pontjain élő emberek ugyanabban a pillanatban értesülhessenek ugyanarról? Most itt a válasz.

Forrás: Reddit

Ez a Redditen megjelent térkép azt mutatja meg, hogy hol húzódnak azok a tenger alatti internetkábelek, amelyek a világ online hálózatát működtetik. Ezek a tengerfenéken futó nagy sebességű optikai kábelek teszik lehetővé azt, hogy a Föld összes pontja pillanatok alatt elérhető legyen virtuálisan. Az ábra mindennél jobban szemlélteti a globalizáció jelenségét, azt, hogy milyen intenzitással van összekötve a világ összes pontja a másikkal.

Persze a kereskedelmi, pénzügyi és gazdasági kapcsolatokat ismerve nem véletlen, hogy a legtöbb optikai kábelre Európa és az USA keleti partja, illetve az Egyesült Államok nyugati része és Japán között volt szükség. Jól mutatja a dél-kelet-ázsiai régió ugrásszerű fejlődését, hogy ott annyi a csatlakozási pont és a kábelköteg, hogy alig fért rá a térképre. És jól látszik az is, hogy Afrika körül mennyire kevés internetzsinór fut, amely természetesen azt is jelenti, hogy ebben a kontinensben még rengeteg fejlődési potenciál van.

Forrás: Reddit

Iratkozzon fel hírlevelünkre