Algériában engedélyhez kötik a templomok működését, de nincs, aki kiadja

Algériában egy 2006-ban hozott törvény szerint nem muszlim imahelyek működéséhez külön engedélyt kell beszerezni. A benyújtott kérvényeket elbíráló bizottság viszont nem ülésezik, hívta fel a figyelmet a Copts Today.

 

Újabb keresztény templomokat zárattak be Algériában, miután a helyi bíróság elrendelte az imahelyek működésének felfüggesztését.

Az algír hatóságok egy 2006-os törvényre hivatkoznak, amelynek értelmében a nem muszlim vallási intézményeknek külön engedélyt kell kérvényezniük a működéshez. A helyi bíróság még tavaly november 10.-én hivatalos úton tizenhárom keresztény templomot értesített, hogy határidőn belül szerezzék be a szükséges engedélyeket a további működéshez.

A templomok vezetői, miután megkapták a felszólítást, benyújtották működési kérelmüket az illetékes bizottságnak, a testület azonban azóta sem hajlandó ülést tartani.

Engedélyek hiányában a helyi hatóságok januárban elrendelték a templomok bezárását, amit rendőrségi felügyelettel végre is hajtottak.

A CSW közleményben tiltakozott az algír hatóságok keresztényellenes döntései ellen. Mervyn Thomas, a CSW igazgatója szerint az algír vezetés szándékosan akadályozza a keresztény egyházak működését az észak-afrikai országban.

A 2006-os törvényt arra használják fel, hogy gátolják a keresztény templomok működését. Aggodalomra ad okot a hatóságok viselkedése, ami veszélyezteti a kisebbségbe szorult vallási közösségek fennmaradását is – mondta Mervyn Thomas.

A civil szervezet vezetője szerint szándékosan állítottak fel egy nem muszlim vallásokkal foglalkozó bizottságot, hogy akadályozzák az engedélyek kiadatását.

Ha a bizottság tagjai képtelenek vagy nem akarnak eleget tenni a 2006-os törvénybe foglaltaknak, akkor az algír kormánynak új bizottság felállítását kell elrendelnie vagy el kell törölnie az amúgy is kirekesztő törvényt, ezzel eleget téve a vallásszabadság követelményének Algériában.

A Christian Solidarity Worldwide (CSW) civil szervezet szerint az Algéria nyugati részén lévő Wahran város keresztény templomát is törvénytelen eszközökkel zárták be. A helyi lelkésznek csak január 11.-én kézbesítették a felszólító levelet. Mivel a törvények szerint csupán tíz nap áll rendelkezésre a fellebbezésre és a működéshez szükséges kérvény beadására, így a lelkésznek esélye sem volt eleget tenni a novemberben elrendelt végzés feltételeinek teljesítésére – közölte a Morning Start News.

Mindannyian tudjuk, hogy ezt a törvényt a keresztények és más vallási kisebbségek elnyomására hozták létre – idézte az evangélikus lelkészt a Linga.org.

A keresztényüldözéssel kiemelten foglalkozó Open Doors tavalyi jelentése alapján Algéria a tizenhetedik helyen szerepel a keresztény közösségek ellen elkövetett atrocitások listáján.

 

Kiemelt képünk illusztráció, forrása a tamoudre.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre