Koronavírus – már több, mint kilencszáz halott Kínában

Kilencszáznyolcra nőtt a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak száma Kínában - jelentette hétfőn a Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Vasárnap a nap végére 97-el emelkedett a halottak száma az előző naphoz képest. A járvány gócpontjában, Hupej tartományban 91-el nőtt a számuk, és a halálestek zöme a tartomány székhelyén, Vuhanban történt, ahol további 73 ember halt bele a kórba.

Kínában 3062 újabb fertőzésre derült fény, ezzel ott a fertőzöttek száma 40 171-re nőtt. Hupejben egy nap leforgása alatt újabb 2618 emberről derült ki, hogy megkapta a fertőzést, ezzel számuk 29,6 ezerre nőtt.

Kínán kívül 24 országban jelent meg az újfajta koronavírus.

(MTI)

 

Kiemelt képünkön a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez a központ laboratóriumában 2020. február 7-én. A kutatócsoport az állatokról emberekre terjedő úgynevezett virális zoonózisokat vizsgálja. Elsősorban rágcsálók, denevérek vagy akár a szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek a fő kutatási területük. A koronavírus okozta betegség is egy zoonózis, így természetesen a csoport fel van készülve a jövőbeli kutatásokra a vírussal. A vírus kimutatására alkalmas módszer is a kezükben van, azonban diagnosztikai vizsgálatot nem végez a laboratórium. Ezt csak akkor teszi, ha az ország járványügyi helyzete ezt megkívánja és az esetlegesen szükséges segítségre külön felkérést kap a járványügyi hatóságtól, azaz a Nemzeti Népegészségügyi Központtól.

MTI/Sóki Tamás