Februárban is irodalmi estek a Várkert Bazárban

Két izgalmas eseménnyel is várja a költészet szerelmeseit a Várkert Bazárban az irodalom két nagyasszonya, Juhász Anna és Ugron Zsolna.

Február 11.: Aposztróf Tandori- és Pilinszky-est

Február 11-én, kedden este 19 órakor Tandori Dezsőre emlékeznek a Várkert Bazárban. Február 13-án lesz egy éve, hogy elhunyt a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító.

Tandori Dezső irodalomszeretete már egészen fiatal korában megmutatkozott. Magyar-német szakos tanárként végzett, de nem sokáig dolgozott a szakmában. Harmincas éveiben szabadfoglalkozású íróként és műfordítóként működött. Már fiatalon bekerült egy komoly írói körbe, tanárának, Nemes-Nagy Ágnesnek köszönhetően. Itt ismerkedett meg Mészöly Miklóssal, Ottlik Gézával és Mándy Ivánnal is.

Az egyik legmeghatározóbb alak az életében Pilinszky János volt, így február 11-én, a Várkert Irodalom Aposztróf estjén Tandori mellett Pilinszky költészete kerül a fókuszba. A felolvasásokat kötetlenebb beszélgetések váltják a két költőről, közös motívumaikról és az örök értékekről.

Az est háziasszonya Juhász Anna, mellette Szamosi Zsófia és Gyabronka József színművészek, valamint Schein Gábor irodalomtörténész és Prieger Zsolt zenész vesznek részt az eseményen.

 

Február 19.: ENEMVÉ 2.6. „Az eszem-iszom közt nem is jut eszembe, Hogy egy-két rozsdás vers van itt a zsebembe.”

A Várkert Irodalom egyik sorozata, a Nagy Magyar Versek (ismertebb nevén ENEMVÉ) február 19-én folytatódik. A 2018-ban indult irodalmi sorozat második évada minden alkalommal más témát állít a középpontba, de egy közös: Ugron Zsolnához, az est háziasszonyához mindig egy zenész és két-három ismert színművész csatlakozik, hogy osztozzanak az irodalom varázslatos világában.

A februári ENEMVÉ a mulatságokról szól: a farsangról, szokásokról, bálokról és persze a szerelemről. A megidézett szerzők között ott lesz Csokonai Vitéz Mihály, Takács Zsuzsa, Krúdy Gyula, Kányádi Sándor és Varró Dániel is. A meghívott színművészek Csákányi Eszter és Trill Zsolt, a zenét pedig Kelemen Barnabás játssza majd.

 

Kiemelt képünk forrása a Facebook, az esemény hivatalos oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre