Soha nem volt ilyen szoros amerikai-magyar együttműködés a családpolitikában

Szoros az együttműködés Washington és Budapest között a családpolitikában is – jelentette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára Washingtonban az MTI-nek az amerikai politikusokkal és kutatóintézetek vezetőivel folytatott megbeszéléseket követően. Az államtitkár  kiemelte: olyan szoros együttműködés alakult ki a Trump-kormányzat és a magyar kormány között a családügyi területen is, amilyenre korábban még soha nem volt példa.

Soha nem volt példa arra sem, hogy az Egyesült Államok és Magyarország a családok támogatása, az emberi élet méltóságának megőrzése érdekében összefogjon, sőt, olyan nemzetközi kezdeményezést indítson útjára, amely több országot is megszólít – utalt az államtitkár a januárban életre hívott Partnerség a Családokért nevű, magyar, lengyel, amerikai és brazil közös kezdeményezésre. Hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés lehetővé teszi különböző nemzetközi szervezetekben, kiemelten az ENSZ-ben a közös fellépést és cselekvést a családok szerepének megőrzésében. Hangsúlyozta: e fórumokon annak érdekében is

felléphetünk, hogy az emberi élet értékét ne tegyük zárójelbe, az emberi életet védjük a fogantatástól egészen a természetes halál pillanatáig.

Novák Katalin emlékeztetett rá, hogy ezekről az értékekről és a család fontosságáról Donald Trump amerikai elnök is hangsúlyosan szólt, mind a kedden elmondott évértékelő beszédében, mind pedig a csütörtöki nemzetközi imareggelin.

Minden gyermek Isten ajándéka, és ismételten hangsúlyozta a még meg nem született gyermekek védelmének fontosságát is, s egyúttal vállalást tett a családi értékek, a családok segítése mellett – idézte az államtitkár az amerikai szavait. Nagy lépésnek nevezte, hogy

az Egyesült Államokban éppen most zajlik az édesanyáknak nyújtott támogatás, a fizetett gyermeknevelési szabadság bevezetése.

Az államtitkár leszögezte: ez ügyben Magyarország előrébb jár. Tapasztalatairól beszámolva elmondta az amerikaiak meglepetéssel és elismeréssel fogadják, amikor meghallják, hogy Magyarországon három éven keresztül jár a gyermekgondozási segély (gyes), két évig a gyermekgondozási díj (gyed) és fél évig a csecsemőgondozási díj (csed). Ezek olyan időtartamú támogatások, amelyeket az USA-ban egyelőre el sem tudnak képzelni.

Novák Katalin szavai szerint az amerikai kormányzat érdemi, komoly lépéseket tesz a családtámogatások terén, ráadásul ezeket szövetségi szinten teszi meg, vagyis az Egyesült Államok egészére érvényes normákat igyekszik lefektetni. Egyik konkrét tárgyalását felidézve elmondta, hogy például Jeff Fortenberry republikánus képviselő kifejezett érdeklődést mutatott az élet-, és családvédelemmel foglalkozó magyar kisfilmek iránt.

Látogatása izgalmas elemének nevezte, hogy olyan szellemi műhelyek vezető szakembereivel is egyeztetett, amelyek hangsúlyosan foglalkoznak demográfiai-családügyi kérdésekkel. Így például tárgyalt a konzervatív American Enterprise Institute szakembereivel, vagy a 2018 óta a Fehér Házban és a kormányzati szerveknél működő vallásügyi központok több igazgatójával is. Beszámolója szerint

mindenütt nagyon izgalmasnak tartották a magyar családügyi politikát.

Amerikai partnerei felvetették, hogy immár az Egyesült Államokban sem elég magas a születésszám. Amikor viszont meghallották, hogy Magyarországon 40 éves csúcson van a házasságkötések száma és több mint 20 százalékkal emelkedett a gyermekvállalási kedv az elmúlt tíz évben, bizony felkapták a fejüket. Kivált, hogy arról is tájékoztattam: emellett a magyar gazdasági teljesítmény az Egyesült Államokéhoz hasonlóan nagyon jó, rekordalacsony szinten van a munkanélküliség, folyamatosan javulnak a gazdasági mutatóink, a gazdasági növekedésünk az európai átlagot meghaladó mértékű – mondta Novák Katalin. Az államtitkár súlyos problémának nevezte, hogy

Európában az elmúlt évtizedekben nem foglalkoztak a demográfiai kihívásokkal, az elöregedő társadalmakkal, a csökkenő születésszámmal, azzal, hogy Európában ma már nincs egyetlen olyan ország sem, amelyik képes lenne a saját erejéből történő önfenntartásra.

Továbbá aggasztónak nevezte, hogy mintha egyes európai országok inkább a migrációs megoldást preferálnák, és nem azt, hogyan lehetne a fiatalok családalapítását, gyermekvállalását segíteni.

Novák Katalin ugyanakkor örömtelinek minősítette, hogy első ízben az Európai Unióban is megjelent egy olyan alelnöki pozíció, amely kifejezetten a demográfiai kérdések megoldásával foglalkozik. Dubravka Suica európai bizottsági alelnökkel éppen a közeljövőben találkozik az Emmi államtitkára.

Forrás: MTI

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!