Veres András: Komolyan kell venni és időben kiállni a rasszista gondolattal szemben

Nem lenne a 21. századhoz méltó, ha a múlt századból visszahoznák a kereszténység negatív megítélését.

Komolyan kell venni és időben kiállni a rasszista gondolattal szemben, különösen hazánkban, ahol a nemzetiszocialista, majd szocialista terror áldozatainak emléke minden jóérzésű embert kötelez – mondta Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, Niedermüller Péter megbélyegző kijelentésére reagálva.

Veres András szerint szokatlannak nevezte az ilyen jellegű rasszira kirohanást. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években is érte támadás a kereszténységet, de ilyen komoly és sértő támadással még nem kellett szembenézzen a magyar, keresztény társadalom.

Az erzsébetvárosi polgármester kijelentése egy tudatosan átgondolt, megfontolt üzenet volt, hiába próbálják ezt egyesek elbagatellizálni. Ezért is gondolta a püspöki konferencia állandó tanácsa, hogy megszólal az eset kapcsán. Közleményükkel szerették volna megakadályozni, hogy Niedermüller Péter mentalitása továbbterjedjen a társadalomba – hangsúlyozta Veres András.

Mint mondta: nem lenne a 21. századhoz méltó, ha a múlt századból visszahoznának a kereszténység negatív megítélését. A nemzeti szocializmus, majd a szocializmus egyértelműen azt a látszott keltette, hogy a kereszténység rossz és veszélyes. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a szemlélet vezetett ahhoz, hogy a kommunizmus idején papokat, szerzeteseket, elkötelezett civil keresztényeket üldöztek, börtönbe, munkatáborba kényszerítettek.

Veres András szerint képződménynek nevezni egy embert, egy embercsoportot dehonesztáló, megbecstelenítő, nem szabad semmi körülmény közt lehetővé tenni, hogy a közbeszédben általánossá, megengedetté váljon.

A püspök visszásnak érzi Niedermüller Péter kijelentését, és a jobboldal viselkedését, hiszen elviekben ők a liberalizmus nevében igyekeznek minden embernek egyenlőséget, tiszteletet kiharcolni. Mégis megengedik maguknak, hogy egy általuk kiszemelt embercsoporttól megvonják az azokat a jogokat, amiért állítólagosan küzdenek.

A jelen helyzet Veres András szerint a Római Birodalom bukását idézi, mert ott is az abnormálist állították normálisnak, aminek az lett az eredménye, hogy az értékrend, a társadalmi kohézió teljes szétesésével egy egész társadalom megszűnt.

Veres András zárógondolatként kijelentette, elfogadhatatlan, hogy a keresztényeket szó nélkül, következmény nélkül lehet támadni.

A Magyarországi Református Egyház vezetője ,Bogárdi Szabó István a közösségi oldalán azt írta: „Niedermüller Péter polgármester megnyilatkozása gyűlölködő és gyűlöletkeltő… Keresztényeket sértett meg, akik történetesen fehérek, férfiak és nők, és szép dolognak tartják családban élni. Ezzel pedig azokat az időket idézte meg, amelyek visszajövetelét nem kívánjuk. De ellenségeinkért is imádkozunk, ahogy a Mester parancsolta. Nehéz parancs.”

Forrás: hirado.hu

Kiemelt képünkön: Veres András szombathelyi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

A témában olvasásra ajánljuk:

Katolikus püspökök: megdöbbentő, hogy Magyarországon keresztényeket bélyegeznek meg hitük miatt

A reformátusok is tiltakoznak Niedermüller botrányos kijelentései ellen

Ezrek követelték Budapesten Niedermüller Péter lemondását

Iratkozzon fel hírlevelünkre