Gyerekszáj: „a család az, akiknek azonos a nevük, de erről nem tehetnek”

A családnak sokfajta meghatározása van, ezek közül egy a gyerekektől idézett címbeli megfogalmazás. Jellemzője, hogy sokfajta funkciója és feladata között folyamatosan egyensúlyra törekszik.

A család funkciói

A családnak többek között jogi funkciója is van. Ez azt jelenti, hogy másképp viszonyul a házastársakhoz a jogrend, mint az egyénekhez. A közös vagyon együtt tartása, egymás támogatása gazdasági tartalmat ad a családnak. A kultúra és hagyomány megőrzésében és továbbadásában is fontos feladatokat lát el. Társadalmi ereje is erős, hiszen a családunk révén tartanak számon minket mások. Ki kinek a lánya, a nagyszülei kik voltak… Van érzelmi funkciója, amely biztonságot, a valakihez tartozás élményét adja.

fotó: pixabay

A család feladatai

A család egyik feladata, hogy az állandóság révén biztonságot nyújtson a benne élőknek. Ezért még az elköteleződést is vállalják. Hazatérve nagy változás nem várhat rájuk: ugyanazok az emberek lesznek otthon is. Kiszámítható, hogy mi fog történni a családi asztalnál: „Nagypapa ismét elmeséli a katonatörténeteket és a tesó ma sem lesz éhes, mert számítógépezik”. Legfeljebb a kamasz lány udvarlói cserélődnek. Az alapvető szokások, ünnepi rítusok maradnak a szeretett személyekkel. Persze, nem mindig pozitív a helyzet. Olykor még a rossz szokások is jobbak lehetnek, mint az ismeretlen világ veszélyei.
Nem tudatosan választjuk ezeket a hasznos vagy haszontalan mintákat, hanem önkéntelenül erősen hatnak ránk. Egy gyermek így fogalmazta ezt meg: „a család az, akiknek azonos a nevük, de erről nem tehetnek”.

Támogatás a változás idején

A család támogatja tagjait a változások átélésében, a kisebb vagy nagyobb krízisekben. Ha valaki elveszíti az állását, akkor a család tagjai tudják, hogyan lehetnek a segítségére. Például meggondolják, hogy mit vesznek meg és önként lemondanak a kevésbé fontos dolgokról.
Ha a gyermek iskolába megy, akkor újra kell osztani a családon belüli feladatokat, a napi teendők megoldásban a nagyszülők, az idősebb testvér is felelősségteljes feladatot kaphat. A szülőknek jobban össze kell hangolniuk a munkát és a családi életüket.

Amikor a fiatalabb generáció kirepül a családi fészekből, akkor újrastrukturálódnak a rendszerek. Megnő a házaspár egymás iránt érzett felelőssége. Érzelmeiket és szeretetüket még inkább a házastárs felé kell irányítaniuk, meg kell erősíteniük szövetségüket.

Állandóság és változás

A család mindkét szerepét ellátja: megadja az állandóság nyújtotta biztonságot és támogat a változások idején. A kettő közötti látszólagos ellentétet úgy oldják fel, hogy egyszer az állandóság kerül előtérbe, máskor pedig a változás lesz fontosabb. Egyensúlyra törekszenek. Mindez nem látványos, azok számára nehezen figyelhető meg, akik mindennek részesei.

Teljesen természetes, hogy vannak történések, amelyek kizökkentik a családot az egysúlyi állapotból, és hogy nem tudunk mindig mindenre megfelelő választ adni. Sokat segíthet ilyenkor egy baráti házaspár, közösség, szakember.

Dobrai Zoltán

mentálhigiénés lelkigondozó

családterapeuta-jelölt

Iratkozzon fel hírlevelünkre