A kitelepítések élen állnak a megbocsáthatatlan, igazságtalan és bűnös tettek sorában

A 20. századi történelem szégyenteljes sorsfordulóinak egyike volt a magyarországi németek elűzetése szülőföldjükről – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője a német ajkú lakosság kitelepítésének emléknapja alkalmából tartott békásmegyeri megemlékezésen.

Varga Mihály beszédében hangsúlyozta: a megbocsáthatatlan, igazságtalan és bűnös tettek sorában élen állnak a kitelepítések, amelyek a második világháború után irtózatos és fájó népvándorlásokat kényszerítettek népekre, népcsoportokra. A második világháborút követően 16 millió németajkú embert üldöztek el Közép- és Kelet-Európából. Ezek az emberek már évszázadok óta honosak voltak ezen európai országokban – mutatott rá.

A Vertreibung – elűzés – olyan fájdalmas szó nekik, mint magyaroknak, nekünk Trianon – fogalmazott Varga Mihály, hozzátéve, hogy ez számunkra fontos nemzettörténeti szín, a magyarországi németség megcsonkítását is jelenti.

A miniszter hangsúlyozta: azokra a németajkú honfitársainkra, svábokra emlékezünk, akiket a több évszázados együttélés, közös sors és közösen elképzelt jövő után üldöztek el magyarországi hazájukból. Mindannyian, itt élő magyarok lettünk szegényebbek.

A magyarországi németséggel itt a Kárpát-medencében a középkor óta egy a történelmünk. Az eltelelt századok alatt úgy váltak ezek az emberek és közösségeik a magyar nemzet részévé, hogy megőrizték gyökereiket is, ezért a magyar történelem kivonhatatlan részeseivé váltak, nekik is szülőföldjük lett ez az ország – mondta a miniszter.

A második világháború után azonban megfosztották őket állampolgárságuktól, ingó és ingatlan vagyonuktól, és így telepítették ki őket az akkor romokban lévő Németországba.

Semmivel sem igazolható igazságtalanság volt ez – jelentette ki Varga Mihály, hangsúlyozva: a mai Magyarország kormánya és népe minden kollektív bűnösségen alapuló nézetet és döntést elhárít.

Csak építő tenni akarással szolgáljuk jól közös nemzeti emlékezésünket. Igazságot szolgáltatni nem szavakkal, hanem az egymásért és a közös nemzetünk jövőjéért vállalt cselekedettel kell – fogalmazott a pénzügyminiszter.

MTI

Kiemelt képünkön: Varga Mihály pénzügyminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a németajkú lakosság kitelepítésének évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a békásmegyer-ófalui Szent József-templomnál 2020. február 2-án.
MTI/Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre