Salvini ellen újabb eljárást kezdeményezett az ügyészség

Újabb ügyben kérelmezték a volt belügyminiszter,  Matteo Salvini, a Liga vezetője mentelmi joga megvonását, mivel tavaly nyáron nem engedélyezte az Open Arms spanyol civilhajó kikötését fedélzetén 164 migránssal.

Matteo Salvini közösségi oldalán úgy kommentálta az ügyet támogatóinak: mindent megpróbálnak, hogy engem megállítsanak, és benneteket megijesszenek. Megígérem nektek, hogy nem adom fel és nem fogom feladni, soha!”

Később élő videóüzenetben Matteo Salvini kijelentette, hogy

Olaszországot meg kell szabadítani az ügyészek és bírák köztársaságától. Mindannyian Isten kezében vagyunk, életünkről nem a bíróknak kell dönteni.

Az újabb eljárási kérelmet a szicíliai Agrigento ügyészsége kezdeményezte a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajója miatt. A hajó tavaly augusztusban a dél-olasz sziget Lampedusa vizein mintegy húsz napig várakozott 164 emberrel a fedélzetén. Az Open Armsról többen vízbe ugorva igyekeztek partra úszni, többek között Richard Gere amerikai színész intézett felhívást kikötésük engedélyezésére.

Belügyminiszterként Matteo Salvini nemet mondott a partraszállásukra a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedései értelmében, amelyek tiltották a migránsokat szállító hajók olasz vizekre lépését és kikötését. Azokban a napokban zajlott az olasz kormányválság: Giuseppe Conte miniszterelnök augusztus 20-án jelentette be, hogy benyújtja lemondását.

Ezzel egy időben a kikötési engedélyt végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el a hajón levők állapotára hivatkozva.

Az ügyész a migránsok személyi szabadsága korlátozása és hivatali hatalommal való visszaélés miatt szorgalmazott eljárást,

amelyet a hivatalban levő és volt kormánytagok fölött illetékes, úgynevezett miniszteri bíróság is megerősített. A kérelem most megérkezett a felsőház mentelmi bizottságába. Az eljárási szokás szerint a kérelmet a bizottság véleményezi és továbbítja a szenátusnak.

Ugyanilyen ügyben, amely a Gregoretti olasz katonai hajót érinti, a felsőház február 12-én szavaz Matteo Salvini szenátor mentelmi jogának megvonásáról.

 Az ügyet eredetileg a szintén szicíliai Siracusa ügyészsége indította. A hajóval érkezett 131 migráns tavaly nyáron öt napig nem kapott engedélyt a partraszállásra, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Az ügyészség szerint Salvini korlátozta a hajón lévők személyi szabadságát, visszaélt hivatali hatalmával, megsértette a nemzetközi konvenciókat.

Matteo Salvini ezzel kapcsolatban 30 oldalas feljegyzést nyújtott be, kiemelve, hogy a migránsok feltartóztatását a korábbi Öt Csillag Mozgalom (M5S)-Liga kormánnyal és a miniszterelnök Giuseppe Contéval közösen rendelte el. A jelenlegi kormányerők, az M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) Matteo Salvini bíróság elé állítását támogatták, a mentelmi bizottság január 20-i üléséről azonban távol maradtak, miközben a Liga Salvini kérésére a mentelmi jog megvonására szavazott. A végső döntést a szenátus hozza meg. Matteo Salvini korábban többször kijelentette, hogy készen áll bíróság elé állni, mivel tudja, az olasz nép mellette áll.

Forrás: MTI

Kiemelt képünkön: Matteo Salvini olasz belügyminiszter a parlamenti felsőházban a migrációról tartott bizalmi szavazáson Rómában 2019. augusztus 5-én. A szenátus 160 igen szavazattal, 57 nem ellenében, 21 tartózkodás mellett elfogadta a migrációs intézkedések további szigorítását célzó, 18 cikkből álló intézkedéscsomagot, amely lehetővé teszi az olasz partokhoz fedélzetükön migránsokkal érkező civilhajók kitiltását. A törvénycsomagot a képviselőház már július 25-én megszavazta.
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi     

     .