Aggódsz, visszavesznek-e a gyesről? Talán nem is olyan rossz a helyzet!

Sok édesanya aggódik azon, visszavárja-e munkahelye a gyermekekkel töltött évek után, s kevesen merik csak jelezni, hogy otthoni munkavégzéssel, rövidebb munkaidővel akár hamarabb is vissza tudnának térni a munka világába. Pedig munkaerőhiány van, és a vállalatok egy része már felismerte a kismamákban rejlő erőforrásokat. Tény, hogy Magyarország le van maradva az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazásában, de munkavállalóként is tehetünk azért, hogy számoljanak velünk. Tartsuk például a kapcsolatot a munkahelyünkkel, s jelezzük, mikor, mit tudunk vállalni. Többek között ezeket a tanulságokat vonhatjuk le a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kutatásából.

Országos online kutatásában a kisgyermekes szülők (vissza)foglalkoztatásának témakörét járta körül a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom együttműködő partnereivel. Arra keresték a választ, hogyan vélekednek az emberek a kérdésről, és mi a sikeres visszatérés záloga. A Nézőpont Intézeten belül működő Társadalomkutató Kft. szintén végzett egy reprezentatív felmérést a témában, közös eredményeiket sajtótájékoztatón ismertették, ahol vezető nagyvállalatok is megosztották pozitív tapasztalataikat.

Pesszimisták vagyunk

A kutatás egyik legszembetűnőbb tanulsága, sokan nem bíznak abban, hogy visszaveszik őket a munkahelyükre. A megkérdezettek csupán 42 százaléka biztos benne, hogy visszavárják, 16 százalékuk egyáltalán nem számít erre. Ahol sikerült a visszatérés, ott viszont általánosságban elmondható, hogy jól működött a cég és az ember közötti kapcsolat. Az aktivitás ilyen szempontból nagyon fontos tényezőnek bizonyult a munkavállaló részéről: a tudatos tervezés, a kommunikáció elengedhetetlenek a sikerhez. Vagyis rajtunk is múlik a dolog: ha nem tűnünk el a munkaadónk látóköréből, lényegesen nagyobb az esélyünk arra, hogy számolnak velünk és a gyes lejártával  visszatérhetünk munkahelyünkre.

Mi a sikeres visszatérés titka?

A legtöbb válaszadó úgy vélte, hogy a sikeres visszatérés alapfeltétele a fokozatos munkába állás, a rugalmasság munkaidő tekintetében és az, hogy figyelembe veszik a munkahelyen, hogy valaki családos. A férj, a környezet támogatása is jelentős szereppel bír. A jó hír, hogy a vágy és a valóság nincs is olyan távol egymástól, csupán ezt a két fél, a munkaadó és a munkáltató nem tudja. De a felmérés készítői szerint a munkáltatók is érzik hogy ezekben a kérdésekben lépni kell, s a könnyebb visszatérést több módszerrel próbálják meg elősegíteni, például képzési lehetőségek biztosításával.

Kevés a negatív előítélet

A munkáltatók alapvetően pozitívan állnak a kisgyerekesekhez, úgy tartják, a családos munkavállaló elkötelezett, hatékony és nagyon jól osztja be az idejét. A dolgozók hasonlóan gondolkodnak magukról. Csupán a munkáltatók 10 százaléka fogadja negatív fenntartásokkal a családosokat, de javukra írandó, hogy ennek ellenére kitöltötték a kérdőívet. Vagyis napirenden van a kérdés, s ez a kutatás vezetői szerint magában hordozza a fejlődés lehetőségét. További jó hír, hogy már az apukák 5 százaléka volt szülési szabadságon és 38 százaléka azt is el tudja képzelni, hogy hosszabb időre otthon maradjon gyermekével. Ez nagyon nagy változás ahhoz képest, hogy régen olyan ritka volt, mint a fehér holló az az apa, aki ilyesmire vállalkozott.

A kismamák foglalkoztatása válasz lehet a munkaerőhiányra

A munkaadók 60 százaléka gondolkodik úgy, hogy az inaktív kismamák integrálása válasz lehet a munkaerőhiányra,  74 százalékuknál ennek nem is lenne semmilyen akadálya. Végezetül mind a munkaadók mind a foglalkoztatottak úgy nyilatkoztak, hogy a családbarátság inkább előny egy munkahelyen.

A kutatás ismertetése után kerekasztal beszélgetésen vállalatvezetők olyan jó gyakorlatokról beszéltek, amelyek már kiállták az idő próbáját. Mindannyian egyetértettek abban, amit a kutatásban a munkavállalók is megjegyeztek, hogy a gyermekbarátság nemcsak az intézkedésekben, de az emberi hozzáállásban is megmutatkozik. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre