Körülmetélést követően meghalt egy tizenkét éves egyiptomi lány

Egy tizenkét éves dél-egyiptomi lány meghalt, miután egy orvos körülmetélést hajtott végre külső női nemi szervén, annak ellenére, hogy a gyakorlat büntetendő az észak-afrikai országban – közölték igazságügyi források.

Az egyiptomi ügyészség elrendelte a lány szülei és a csonkítást végző orvos letartóztatását

– állt a csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményben.

Egyiptom a kilencvenes évek közepén kezdett el harcolni az évszázados hagyomány ellen, amelynek állítólagos célja, hogy kordában tartsa a nők szexuális vágyait.

2008-ban a kairói parlament a konzervatív körökből érkező ellenállással szembeszegülve betiltotta a női körülmetélést.

Egy 2015-ös kormányzati felmérés szerint ennek ellenére a 15 és 49 év közötti egyiptomi nők 87 százalékának nemi szervét megcsonkították. Az egyiptomi törvényhozók 2016-ban szigorítottak a törvényen, és vétségből bűncselekménnyé minősítették át a gyakorlatot.

Azonban női jogvédő csoportok kifogásolják, hogy a jogszabály továbbra is tartalmaz kiskapukat. Reda ed-Danbúki jogász rámutatott, hogy

a törvény csak az orvosilag indokolatlan esetekben bünteti a női nemi szervek körülmetélését.

Danbúki szerint ez arra bátorítja a szülőket és az orvosokat, hogy egészségügyi okokat keressenek a gyakorlatra.

Az elmúlt években többször kerültek hasonló esetek az egyiptomi újságok címlapjára.

2016 decemberében egy helyi bíróság mindössze egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki egy körülmetélés miatt elhunyt 17 éves lány két orvosára és édesanyjára.

Az ítéletet jogvédők heves bírálták.

„Maguk a bírák sincsenek meggyőződve arról, hogy a női körülmetélés büntetendő bűncselekmény” – hívta fel a figyelmet Danbúki, aláhúzva, hogy a bírák igencsak elnézőek, ha a nők elleni erőszakról van szó.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre