A holdújév egyelőre nagyobb kényelmetlenséget okoz Kínában, mint a koronavírus

A helyszínről kaptunk beszámolókat a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről: mit tesznek a kínai hatóságok, milyen egészségügyi óvintézkedéseket vezettek be, egyáltalán milyen lenyomata van a mindennapokban a járványnak?

Mint megtudtuk, a nagyobb kínai városok környékén az elnéptelenedett utcákat és a leállást a szolgáltatásokban nem annyira a terjedő betegség okozza, hanem inkább a holdújév. Ilyenkor akár két-három hétre is lelassul az élet, de ez megszokott ebben az időszakban. Sok piac is bezárt az ünnepek miatt, helyi forrásaink szerint ugyanakkor arról nincs hír, hogy a munkaszünet lejártával kinyitják-e azokat újra. Az ilyenkor szokásos nagyobb rendezvények zömét azonban lefújták, illetve lezártak mozikat, színházakat, több közteret és nagyobb turistalátványosságokat, így a Kínai Nagy Falat és a Tiltott Várost is.
 
Az óvintézkedések szembeötlőek, számos metrómegállóban, vasútállomáson és a reptereken folyamatosan ellenőrzik az utazók testhőmérsékletét. Ezzel próbálják kiszűrni az esetleg fertőzött személyeket. Az alapvető higiéniai szokások sűrűbb alkalmazására is felhívják a figyelmet: gyakoribb kézmosás, a tömeg kerülése, maszk viselése…
 
A bizonyos ételek betiltását illetően konkrétumokról még nem lehet beszámolni, viszont az illetékesek a megelőzés érdekében azt tanácsolják, hogy vigyázzanak a helyiek a húsételekkel, főként a nyers húsokkal. Olyasmire figyelmeztetik a kínai lakosságot, hogy semmiképpen ne vágjanak húst ugyanazon a felületen, ahol korábban már szeleteltek más húst, minden szeletelés után fertőtlenítsék a felületeket. Illetve a nyers hússal való érintkezést követően semmiképpen ne érintkezzenek más felületekkel vagy személyekkel, amíg nem mostak kezet. Emellett felhívták a figyelmet arra is, hogy megfelelően hőkezeljenek minden sütésre, főzésre szánt húst, mivel a hő hatására elpusztulnak a vírusok, így csökken a fertőzésveszély.
 
Mivel karantén egyelőre csak Vuhan városban és Hubei tartományban van, más településeken élők érthető módon még nem szívesen hagynák el otthonaikat.
 
Kiemelt képünk forrása: MTI/AP/Achmad Ibrahim
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre