Nem az egészséges énképpel rendelkezőket veszélyezteti Norbi beszólása

Nagy port kavart Schobert Norbert múlt heti beszólása a szülés utáni elhízás és a válások számának összefüggéséről. Sokan sokfélét reagáltak rá, legtöbben az anyukák és a férfiak becsületét védték. Ám egy fontos momentumról kevesebb szó esik: mit üzen a fitneszceleb azoknak a fiataloknak, akik most lépnek a serdülőkor küszöbére? Akiknek a lelkében viharok dúlnak, akik esetleg elégedetlenek magukkal, ne adj' Isten testképzavarokkal küzdenek? S mit üzen a családalapítás előtt álló fiataljainknak?

Sokan megszólaltak Schobert Norbi múlt heti durva megjegyzése miatt. A sztárvilág egy emberként ítélte el a fitneszceleb megnyilvánulását, amelyet csak az nem hallott már, aki egyáltalán nem használja az internetet, ezért annak idézésétől most eltekintünk.

Rengetegen emelték fel a szavukat a várandós anyukák megszégyenítése ellen, s álltak ki azért, hogy tudassák: a férfiak nem ilyen sekélyesen gondolkodnak feleségükről, s az édesanyák inkább tiszteletet érdemelnek, amiért életet adtak gyermeküknek. A házasságok dinamikája sem úgy működik, mint ahogyan azt Norbi leírta – hála az égnek –, különben már kihalt volna az emberiség. Volt, aki felháborodottan, mások végtelen humorral kezelték a témát, amely mindazonáltal óriási publicitást kapott az interneten.

Vélhetőleg ez volt eredeti célja Schorbertnek, aki a hírnév csalóka ígérete miatt nem átallott belegyalogolni az összes valaha szült magyar nő lelkébe – beleértve saját édesanyját és feleségét is. Arról azonban kevesebb szó esett, hogy míg az egészséges önbizalommal, testképpel, valamint értékrenddel rendelkező felnőttekről állítása vélhetőleg teljes mértékben lepereg, addig a bizonytalan, testképzavaros, önmagukat kereső kamaszokban mekkora rombolást képes végrehajtani.

Mert mit is üzen Norbi a kamaszoknak?

Először is: aki szül, az elhízik. Szóval aki nem akar elhízni, az ne szüljön. Vagy plasztikáztasson vagy szoptatás alatt sanyargassa magát, ahogyan csak lehet, különben tökéletesen értéktelenné válik. De kamasznyelvre lefordítva: inkább ne szüljön.

Aki elhízott, az értéktelen. Ez ugye nem csak azokra vonatkozik, akik már szültek. Vagyis egy testképzavaros, anorexiában szenvedő vagy önmagát hánytató bulimiás fiatal most igazolva érezheti azt a szörnyű sejtését, hogy ő bizony a társadalom alárendelt tagja, aki jól is teszi, ha halálra sanyargatja magát.

Akin van súlyfelesleg, azt tutira nem fogja megkívánni senki, még a saját férje sem. Szóval a szeretet, szerelem mint olyan nem létezik, csupán test van, testiség van, esetleg pornó van.

Halljátok, kedves Fiatalok?

Önfeláldozás sincsen, olyan, hogy kihordok egy gyermeket, mert szeretem, mert fontos számomra, akármi is történik a testemmel. Akármennyi nehézségbe is ütközöm a gyerekszülés után. Mert nehézség az tuti lesz, csak nem a Norbi által leírt: lesz felelősség, bizonytalanság, fáradtság, betegség a megannyi szépség mellett.

Norbi meggondolatlan pénzhajhász kijelentése tehát azt eredményezheti, hogy megannyi internetező kamasz kedvét veszi el a gyermekvállalástól. Sokak önértékelési problémáját súlyosbíthatja majd, s lesz, aki emiatt kezd majd felelőtlen koplalásba, aminek akár halálos anorexia is lehet a vége.

Túl borúlátóak vagyunk?

Aligha. Egy olyan világban, ahol léteznek “pro ana” honlapok, ahol főként tizenévesek online közösségi kereteken belül adnak tanácsokat egymásnak arra vonatkozóan, hogyan lehet a tökéletesnek tartott soványságot önsanyargatással elérni, egy ilyen kijelentés óriási felelősséggel bír. Ezek a fiatalok ugyanis nem gondolják betegnek magukat, itt már nem az egészséges étkezésről és rendszeres sportról beszélünk! Számukra az anorexia már-már vallás, választott életstílus.

S ha a gyermekeinket féltjük az internet, a pornográfia és a világ negatív hatásaitól, itt is érdemes odafigyelnünk. Ki garantálja, hogy a kórosan sovány modellek és szétmontírozott hírességek divatján szocializálódott fiataljaink nem fogják felkapni a fejüket Norbi kijelentésére, s csendesen elraktározni mérgező szavait?

Iratkozzon fel hírlevelünkre