Új palesztin-izraeli béketervről tárgyal Trumppal Benjámin Netanjahu és Beni Ganz

Beni Ganz, az izraeli ellenzéki centrista Kék-Fehér párt elnöke már elindult az Egyesült Államokba, és hamarosan Benjámin Netanjahu, az izraeli ügyvivő kormány miniszterelnöke is repülőre száll, hogy Washingtonban külön-külön tárgyaljanak Donald Trump amerikai elnökkel az új palesztin-izraeli béketervről – jelentette a helyi média vasárnap.

Beni Ganz hétfőn találkozik Washingtonban Trumppal, hogy megvitassák az amerikai elnök béketervének politikai részét. – Meghallgatjuk az elnököt a tervről, megbeszéljük vele a dolgokat, de amit hallunk, az a teremben marad – nyilatkozta Ganz egy újságírónak arra a kérdésre, hogy a március 2-i választások utánra szándékozik-e halasztani az alku részleteinek megbeszélését.

Benjámin Netanjahu a kormány vasárnapi ülésén kihagyhatatlan történelmi lehetőségnek nevezte Trump által az évszázad alkujaként emlegetett, de mindeddig nem ismertetett béketervét.

Izrael és a palesztinok között 2014-ben megszakadtak az előtte évtizedekig folytatott béketárgyalások. Miután 2018 május 14-én az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztette izraeli nagykövetségét, a palesztin fél bejelentette, hogy a továbbiakban nem fogadja el Washington közvetítését, mert szerintük az amerikai elnök Izrael javára részrehajló.

A Jediót Ahronót című újság online változata, a ynet kiszivárogtatások alapján azt jelentette, hogy az új amerikai béketerv szerint Izrael kiterjesztheti majd teljes fennhatóságát Ciszjordánia területének jelenleg is izraeli biztonsági és polgári ellenőrzés alatt álló, úgynevezett C státuszú körzeteinek 30-40 százalékára, és teljes egészében megtarthatja Jeruzsálemet.

Az izraeli lapnak név nélkül nyilatkozó magas rangú kormányzati tisztviselők szerint a tervet az elmúlt hetekben teljes terjedelmében bemutatták Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnöknek, és az ő ötlete volt a Beni Ganz ellenzéki vezetővel közös meghívás a Fehér Házba, közvetlenül a terv nyilvánosságra hozása után – értesült a ynet.

A lap szerint Netanjahu feltehetően azzal a szándékkal kérte ezt, hogy megkösse Ganz kezét, és a média legfőbb témájává tegye az ellenzéki centrista Kék-fehér párttal szembeni legkeményebb politikai vitákat. A ynet szerint az sem véletlen, hogy éppen azokra a napokra szól a meghívás, amikor a kneszet plénuma a kormányfő mentelmi jogáról, a washingtoni törvényhozás pedig Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonásáról tárgyal.

MTI

Kiemelt képünk: Benjámin Netanjahu pártelnök, az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke beszél a kormányzó jobboldali Likud párt előválasztása után Lodban 2019. december 27-én.
Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit