Szűz Mária-szobrot gyaláztak Mianmarban

A helyiek szerint a vandálok a szobor fejét fegyverrel lőtték, míg a karjait kővel rongálták meg.

Mianmar kayan etnikumú katolikus kisebbsége vallási fesztivált készült rendezni január 23.-án és 24.-én. Az előkészület jegyében a település határán kívül felállított Szűz Mária-szobrot is megtisztították, két nappal később azonban már megrongálva találtak rá – írja az Irrawaddy jelentése alapján a persecution.org. Szemtanú nincs.

A Nemzeti Kayan Összefogás Főtanácsa (HCKNU) arra kérte a hatóságokat, hogy lépjenek fel az egész kayan közösséget ért atrocitás miatt. Az esetet követő napon kiadott közleményében a HCKNU kifejtette:

„A vallási és etnikai konfliktusok elkerülése érdekében cselekvésre szólítottuk fel a hatóságot. Az eset vallásszabadság elleni tettnek minősül a 2008-as alkotmány szerint és mélységesen elítéljük.”

A Főtanács szerint a Pa-O Nemzeti Hadseregnek is köze lehet a vandalizmushoz.

A sereg egyfajta helyi milíciaként tevékenykedik a térségben. A HCKNU szóvivője, Khun Tin Nu egyenesen fogalmazott, szerinte a nemzetiek pusztították el a szobrot, mert egyszerűen nem akarják, hogy a fesztivált megrendezzék a kayanok.

Fontos tudni, hogy a kayan közösség számára Pinlaungban nincs biztosítva a szabad vallásgyakorlás lehetősége, a fegyveres erők tagjai pedig – lévén többségében buddhisták – gyakran belegázolnak a kayanok alapvető jogaiba.

 

Kiemelt képünkön egy kayan asszony látható a híres karikákkal a nyakában, mely a törzshöz való örök tartozásukat szimbolizálja. Forrása a TravelAddict.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre