Mi a teendő, ha pornót nézett a gyerek?

Nem csak más gyereke néz pornót... Szándékosan vagy sem, minden gyerek találkozik vele előbb vagy – reményeink szerint – utóbb. Ezt mindenképpen javasolt megelőzni, a dolgok elébe menni, felkészíteni a gyereket arra, hogy mi várhat rá. De mi van akkor, ha már megtörtént a baj? Ha már sokkolták őt a felnőtteknek gyártott képkockák? Mi van, ha megijedt, ha szorong, ha jobban megviseli, mint hiszed? Erre is van megoldás.

A legfontosabb: ne féljünk attól, hogy a felkészítő beszélgetéssel ártanánk a gyerekünk ártatlanságának, hogy ezzel olyan tartalmat zúdítunk rá, ami még egyáltalán nem lenne időszerű. De bizony az! Sőt, ezzel a beszélgetéssel jobbat is teszünk neki, mint hinnénk.

Hiánypótló témában írt újabb útmutatót az Anya-lánya.hu szerkesztője, M. dr. Dulácska Csilla, akinek tanácsait alább szemlézzük.

  1. Készülj fel rá, hogy megtörténhet!

Ahogy az előző szemlénkben írtuk, amint a gyerek hozzáfér bármilyen eszközhöz, ami internethez kapcsolódik, vagy olyan gyerekkel van együtt, aki hozzáférhet, máris megteremtődött a lehetőség, hogy találkozzon a pornóval. Ezért kell felkészülni.

Szülőként az a feladatunk, hogy megóvjuk minden lehetséges veszélyforrástól a gyermekünket. A pornó esetében késleltethetjük a vele való találkozást, de képtelenség elkerülni! Egyszerűen be fog következni! A felkészülés pedig ne csak a gyerekről szóljon:

magadat is készítsd fel arra a pillanatra, amikor kiderül: a gyermeked pornót látott.

2. Tartsd a kezedben a saját érzéseidet!

Szülőként ez óriási sokkhatásként érhet, ugyanis világossá válik, hogy a gondosan felépített védőburok, ami eddig óvta a gyermekedet, hopp, nincs többé. Ilyenkor a legfontosabb, hogy ura maradj a helyzetnek, akkor is, ha épp krízishelyzetet érzel és pánikolsz.

Később majd feltétlenül foglalkozz a saját érzéseiddel is, de elsődlegesen próbáld félretenni, és a gyerekre koncentrálni: segíts neki, hogy tudjon mit kezdeni ezzel a helyzettel. (Ha nem megy rögtön a beszélgetés, akkor köszönd meg neki, hogy elmondta, hogy bízott benned. Így máskor is hozzád fog fordulni. De nyugodtan jelezd neki, hogy szükséged van egy kis időre, de mindenképpen vissza fogtok térni a dologra és megbeszélitek.)

3. Szeretettel fordulj felé

Ha elmondja a gyerek, hogy pornót látott, akkor hangsúlyozd, mennyire örülsz, hogy neked mondta el. Semmiképpen se szidd le, mert legközelebb nem fogja elárulni, ha azt érzi, megveted, dühös vagy vagy mérges. Rengeteg kaotikus érzés és gondolat kavaroghat benne, amivel nem tudja, mit kezdjen. Ha azt érzi, hogy elfogadod, akkor máskor is bizalommal fordul majd feléd.

Ahhoz, hogy a gyermek feldolgozhassa a szorongató érzéseit, szüksége van arra a biztonságra, amit te az elfogadásoddal és a szereteteddel jelentesz neki.

Ha pedig már úgy alakult a helyzet, hogy akarva, akaratlanul szóba került a pornó, akkor egy előrevivő beszélgetés születhet a helyzetből.

Forrás: pixabay.com

4. Ha a kisiskolás gyereked nézett pornót…

A legfontosabb, hogy segíts neki helyretenni azt, amit látott, mert egyedül nem képes rá. Ráadásul szerencsések is vagytok, mivel ha már találkozott a pornóval, a lehető legjobban jöhettek ki a helyzetből azáltal, hogy közösen értelmezitek és megemésztitek.

Egy kisiskolás vagy óvodás számára a pornó értelmezhetetlen és feldolgozhatatlan. Ijesztő, félelmetes és szorongáskeltő.

Ha durva pornót látott – ami egészen könnyen előfordulhat –, akár traumatikus élményt is jelenthet a számára.

5. Segíts neki feldolgozni a történteket!

Egy nehéz élményt akkor tudunk feldolgozni, ha a racionális bal agyfélteke segít értelmet adni a történteknek, megnevezni azokat az érzéseket, amelyek elárasztják az érzelmi jobb agyféltekét – jelen esetben a félelmet és a szorongást. Már az, hogy elmeséli, mi történt, segíthet a megértésben és a feldolgozásban, ugyanis a te biztonságodban emlékszik vissza a nehéz érzelmekre, amelyek így nem tűnnek annyira veszélyesnek.

6. Tegyél fel kérdéseket!

Kérdezd meg tőle, hogy esett meg a dolog, mi történt, mit érzett pontosan, mit látott. Fontos, hogy kifejezd, megérted őt, és hogy reagálj az érzéseire.

Ezzel segítesz neki megérteni, hogy nincs semmi baj azzal, ha ilyen érzései vannak, vagy ha nem tudta, mit is tegyen. Nyugtasd meg, hogy érezze, attól még nem rossz gyerek, hogy ilyen helyzetbe keveredett.

7. Beszélj vele az egészséges szexualitásról!

Ha már beszéltél vele korábban a szexualitásról, akkor könnyebb dolgod van. Ha nem, akkor itt az ideje…

Mesélj neki arról, hogy a felnőtteknek van egy különleges nyelve, ahogy ki tudják fejezni a szerelmüket egymás iránt, amikor szeretkeznek, hogy ez nagyon jó érzés nekik, és hogy ebből a szerelmeskedésből egy új élet is fakadhat.

8. Mondd el, hogy a pornó nem a valóság!

Hogy amit a képernyőn látott, az nem igazi, az nem szeretkezés, amikor a két fél nem törődik egymással. Ezenkívül mondd el, hogy amit látott, nem gyerekeknek való, és nem is minden felnőtt szereti az ilyen típusú filmeket.

Fontos, hogy megértse: a pornó hamis képet fest a testi szerelemről. „ A valódi szeretkezés, az egészséges szerelmes együttlét egészen más, mint amit láttál, a valóságban nem így viselkednek egymással az emberek.”  Magyarázd el neki, hogy amit a képernyőn látott, azt megrendezték, és szereplők játszották el.

9. Törődj vele továbbra is

Készülj fel, hogy a gyerek több alkalommal is felhozhatja a témát, ahogy lassan elkezdi feldolgozni a történteket, vagy esetleg kérdése támad, mert eszébe jutott valami, amiről nem beszéltetek. Szánj időt arra, hogy felhozza, amiről beszélni szeretne.

Ha mélyebb trauma érte, ha esetleg rémálmai vannak, akkor érdemes felkeresni egy gyermekpszichológust, aki szakavatottan segít neki az élmény feldolgozásában.

10. Tudd, hogy jó szülő vagy!

Manapság az interneten sokkal nehezebb nem belefutni a pornóba, mint igen, így amit tehetsz, hogy előre felkészíted a gyerekedet, és ha kérdései vannak, ha beszélgetne róla, akkor ott vagy mellette, és segítesz neki értelmezni ezt a számára teljesen új és érthetetlen világot.

Forrás: pixabay.com

A teljes írás ide kattintva érhető el.

Kiemelt képünk csak illusztráció, forrása a pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre