Fürjes Balázs: Budapest nem csatatér!

A budapestiek számára hasznos megállapodásokat köt a kormány Karácsony Gergely főpolgármesterrel – közölte Fürjes Balázs az MTI-vel. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, a Karácsony Gergellyel folytatott egyeztetésen a budapestiek gyógyításának, a budapesti egészségügyi ellátás javításának lehetőségei és a fővárosi szemétszállítás, az úgynevezett kukaholding kérdése is napirenden volt.

Fürjes Balázs elmondta, pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt tárgyalásokat folytattak Karácsony Gergellyel és munkatársaival a közös fellépést szükségessé tevő budapesti kérdésekről, amelyet megelőzött egy szerdai, szintén hosszadalmas és alapos egyeztetés.

Az egyeztetés eredményeiről az államtitkár úgy nyilatkozott,

„intenzíven, nyitottan, megoldásokat keresve, a budapestiek számára eredményesen tárgyaltunk a héten Karácsony Gergellyel”.

Napirenden voltak a budapestiek gyógyításának, a budapesti egészségügyi ellátás javításának lehetőségei és a fővárosi szemétszállítás, az úgynevezett kukaholding kérdése is. 

Fontos kérdésekben sikerült megállapodni az egészségügy területén is. A legfontosabb közös cél:

ha szükséges, a beutaló kiállítása után hét napon belül legyen meg a CT- vagy MR-vizsgálat minden esetben, a vizsgálat után három napon belül pedig legyen vizsgálati végeredmény, diagnózis.

– A kormány száz százalékban biztosítja az ehhez szükséges kétmilliárdos költségvetési támogatást – emelte ki Fürjes Balázs, majd hozzátette, a kabinet a központi költségvetésből idén összesen 10 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek járóbeteg-ellátási szolgáltatását, vizsgálatokat, gépek, eszközök beszerzését, rendelők építését, felújítását.

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért és a nemzetközi sportpályázatokért felelős államtitkár (jobbról a második), Julio Cesar Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke (balról a második) és Wladár Sándor olimpiai bajnok, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke (balra) a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. Budapest rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot. MTI/Kovács Tamás

Szóba került a szemétszállítás ügye is. Fürjes Balázs közölte, elmondták Karácsony Gergelynek, hogy

a kormány fenn kívánja tartani az egységes, országos hulladékgazdálkodási rendszert. Ennek oka a gazdaságosság, az uniós követelmények és a környezet védelmének biztosítása.

Ezt a feladatot országosan ellátó kukaholdingnak nincs tartozása a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) vállalat felé, 2019-re minden benyújtott számlát kifizetett a fővárosnak a cég, azonban az utolsó 2019-es számlát az FKF még nem nyújtotta be, így a kukaholdingnak nincs jogszerű lehetősége fizetni. Abban is megegyeztek, hogy szakmai mederben keresik a megoldást: az FKF és a kukaholding vezetői minden kérdést tisztáznak, és ha cégvezetői szinten bármilyen véleménykülönbség van, akkor azt a cégvezetőkkel együtt közösen megvitatják.

– Budapest nem csatatér, a budapestiek joggal várnak közös munkát tőlünk a főváros új vezetésével

– nyilatkozta Fürjes Balázs, hozzátéve, „úgy álltunk fel az asztaltól, hogy nem a vitát, a konfliktust keressük, és a szakmai megoldást mindketten napokon belül lehetségesnek tartjuk”. 

– Mindkettőnknek kutyakötelessége az együttműködés Budapest, a budapestiek érdekében. A vitákat vállalni kell, higgadt, szakmai szellemben le kell folytatni őket, sőt, az eltérő megközelítésünket a budapestiek javára kell fordítanunk: az értelmes vita segít megtalálni a legjobb megoldásokat. Ez a budapestiek érdeke, mi ebben vagyunk partnerek – hangsúlyozta Fürjes Balázs.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre!