Rétvári: az elhurcolt magyarok sorsa a bűn nélküli büntetés, az ok nélküli megtorlás volt

A kommunista diktatúrák halálos áldozatainak száma világviszonylatban 100 millióra tehető, ezért is kötelességünk, hogy megemlékezzünk e kegyetlen diktatúrák által kioltott ártatlan életekről – mondta Rétvári Bence a kismarosi katolikus templomban tartott ünnepi szentmise utáni beszédében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő elmondta: a kormány felhívta a külügyminisztert, hogy az ENSZ-nél kezdeményezze a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja kijelölését, ilyen megemlékezés ugyanis mindmáig hiányzik a palettáról. A kezdeményezés szakmai előkészítéseként Szijjártó Péter miniszter a közelmúltban levéllel fordult a V4 országcsoport-, az EU-, illetve a NATO-beli partnereihez, ebben megosztotta a határozat tervezetét. Az államtitkár utalt rá, hogy

korábban nyolc magyar és tíz amerikai képviselő kérvényezte már az ENSZ főtitkáránál a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja kijelölését, ám nem jártak sikerrel.

Rétvári Bence felidézte, hogy a II. világháború alatt és azt követően sok százezer magyar állampolgár került a Szovjetunió internáló, hadifogoly, átnevelő és Gulág táboraiba.

Hétszázezer és nyolcszázötvenezer közöttire tehető a magyar elhurcoltak száma, az ő sorsuk a bűn nélküli büntetés, az ok nélküli megtorlás volt. Közülük minden negyedik nem térhetett haza.

Ma, amikor végre lehetőségünk van arra, hogy kimondjuk, amit gondolunk, és kiálljunk származásunk, kereszténységünk, nemzetünk mellett, kötelességünk és felelősségünk beszélni a közelmúlt ilyen identitásformáló éveiről – hangsúlyozta Rétvári Bence.

A szentmise utáni templomi ünnepségen

Csuka Tamás váci református püspök a mindennapi életben is tetten érhető igazságtalanságokra hívta fel a figyelmet.

Elmondása szerint ilyen felháborító igazságtalanság érte jó barátját, a gyöngyöspatai iskola volt igazgatóját, akit elüldöztek, meghurcoltak, miközben a városban bizonyos helyi csoportok részéről ma is a rendszeres  erőszakosságok, önkényeskedések borzolják a légkőrt.

Felháborítónak nevezte a váci fegyházban általa személyesen megtapasztalt, civil szervezetek által kifejtett lejárató tevékenységet. Példaként említette a Helsinki Bizottság akcióját, amikor gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait.

Az ünnepi szentmise után Neubauer Rudolf polgármester vezetésével a résztvevők koszorút helyeztek el a Gulágra Kismarosról elhurcolt, meghalt áldozatok emlékére felállított emléktáblánál.

MTI

Kiemelt képünkön: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a málenkij robotra elhurcolt áldozatok tiszteletére tartott megemlékezésen a nagymarosi római katolikus templomban 2019. január 13-án.
MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre