Nem a deviáns kisebbségek igényeit kell a többséggel szemben érvényesíteni

A strasbourgi bíróságnak nem a deviáns kisebbségek igényeit kellene a többséggel szemben érvényesítenie – jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kifejtette: a kormány álláspontja szerint elfogadhatatlan az, hogy miközben az áldozatok nem kapnak kártérítést, az elkövetők viszont igen.

Völner Pál szerint azt kellene belátnia a strasbourgi bíróságnak is, hogy ők vannak az emberekért, a nemzetállamokért, a választópolgárokért, és nem a deviáns kisebbségek igényeit kellene a többséggel szemben érvényesíteniük. Rámutatott:

a szabályozásban, a bírósági gyakorlatban kellene visszatérni a valóság talajára, megállítani a Soros-szervezetek által generált örökös jogkiterjesztési folyamatot, és visszatérni a józan ész diktálta keretek közé.

A fogva tartási körülményekről szólva megjegyezte: a börtönépítések miatt négyzetméterekben már jobban áll Magyarország, és a komfortkörülmények is javultak az elmúlt években. Így tehát a jogalapja is szűkül a körülményekre hivatkozó igényeknek. Hozzátette: a probléma az, hogy a beadott igényeknek hólabda hatása van, egyre több esetről, egyre több igényről és egyre nagyobb összegekről van szó.

Úgy fogalmazott: kívülről, felülről a nyugat-európai viszonyok szerint akarják nemcsak a magyarországi, hanem akár az oroszországi, az olaszországi és a romániai börtönkörülményeket is egységesen szabályozni. Azonban Magyarországon sem mindenki lakik apartman körülmények között, tehát egy olyan elvont szintet kívánnak meg, ami a való élettől teljesen elszakadt – mutatott rá.

 Hangsúlyozta: a kormány egyrészt erre kívánja felhívni a figyelmet, másrészt arra, hogy ennek az anyagi vonzatai ne a magyar adófizetőket sújtsák.  Elmondta,

a kormány álláspontja szerint elfogadhatatlan az, hogy miközben az áldozatok nem kapnak kártérítést, az elkövetők viszont igen.

Völner Pál közölte: ha tudnak egy áldozati igényről, azt le tudják vonni ebből az összegből. Abba az irányba kellene elmenni, hogy az elkövető ebből rendezze a közüzemi tartozásoktól kezdve az összes megítélt bírósági, hatósági, vagy adótartozást, követelést, illetve a bűnügyi költségeket. Hozzátette: problémát jelent, hogy az áldozatok nem ennyire rafináltak. Nincs olyan ügyvédjük, mint a bűnözőknek, gyakran nincsenek bejelentve igényeik az eljárásokban, vagy nem érnek a végére azok megállapításának, mire már az elkövetők megkapják a kártérítéseket.

Megjegyezte: a bűnözők évente többször különböző okokra hivatkozva is benyújtják ezeket a kérelmeket. Ezért lehet azt mondani, hogy a folyamat börtönbiznisszé szélesedett, és ennek a joggal való visszaélésnek, – ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott,  teljes egészében véget kell vetni – hangsúlyozta Völner Pál.

Forrás: MTI

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com