Hosszú utolérte Egerszegit, Milák először nyert

Január 16-án tartották meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színházban. A 62. alkalommal rendezett szavazás győztesei 399 szavazat alapján alakultak ki. Milák Kristóf és Hosszú Katinka személyében a férfiaknál és a nőknél is úszót választott a 2019-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

A férfi győztes Milák Kristóf lett, aki azzal érdemelte ki a díjat, hogy

a kvangdzsúi világbajnokságon 200 méter pillangón megdöntette minden idők legeredményesebb olimpikonja, Michael Phelps világrekordját, és ezzel aranyérmes lett.

A férfi győztesnek járó díjat Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral együtt Mark Spitz kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó adta át.

A női győztes a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka lett, aki két aranyéremmel bővítette medálgyűjteményét a kvangdzsúi vb-n. – Sérülésmentes és sikeres felkészülést kívánok minden olimpikonnak – fogalmazott röviden videóüzenetében a Kínában tartózkodó rekorder. Hosszú hetedszer érdemelte ki az elismerést, amivel beállította a szintén úszó Egerszegi Krisztina rekordját.

Díjazottak és a díjak átadói az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2020. január 16-án. MTI/Illyés Tibor

Az edzők kategóriájában a Ferencváros férfi vízilabdacsapatát felkészítő Varga Zsolt kapta a legtöbb szavazatot, miután minden létező trófeát elnyert tanítványaival, így többek között a Bajnokok Ligájában is csúcsra ért. – Volt olyan pillanat, amikor be akartam fejezni a pályafutásomat, de akkor egy barátom azt tanácsolta, egyszerűsítsem a gondolataimat és üzeneteimet –mondta, majd edzői hitvallását is megfogalmazta a színpadon: „Nem érdekel, mitől nem működik, az érdekel, mitől működik”. Hozzátette, az elismerést annak köszönheti, hogy amikor edzeni kellett, edzettek, amikor játszani kellett, játszottak, amikor nyerni kellett, nyertek a játékosai. Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a férfi vízilabda Bajnokok Ligája-győztes Ferencváros lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic világbajnok női teniszpárosa végzett az élen a szavazáson.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát, míg az év női futballistájának Jakabfi Zsanettet, a Wolfsburg játékosát választották. Mindketten megismételték tavalyi sikerüket. Az év gólja a tavasszal még debreceni Zsóri Dániel Ferencvárosnak a hosszabbításban ollózott győztes találata lett, amellyel a világ futballjának legszebb góljáért járó Puskás-díjat is elnyerte. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját Mezey György korábbi szövetségi kapitány kapta.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját a kilencszeres világbajnok kenusnak, Wichmann Tamásnak ítélték, akit felállva, vastapssal fogadott a publikum.

A legendás sportember erő, kitartás és szerencse mellett „egy kis hazafiságot” kívánt a tokiói olimpiára kiutazó magyar sportolóknak.

– Elszállt felettem az idő – utalt rákbetegségére az MTK legendás sportolója, és szeretetcunaminak nevezte a közönség köszöntését.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a Vasas úszóit felkészítő Szabó Álmos kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott lett, a férfiaknál Kiss Péter Pál parakajakos, a nőknél Ekler Luca paraatléta volt a tavalyi év legjobbja.

A 14 díjátadó ceremóniát elválasztó produkciókban összesen 178 fellépő lépett színpadra. Az idei ötkarikás játékokra utalva szerepet kaptak az 1964-es tokiói olimpia hősei.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre