Aszexuális lények, gépiesített szuperemberek – valóban ez vár unokáinkra?

Van-e jogunk genetikailag megváltoztatni az embert a jövő generációjának fejlesztése érdekében? Etikus-e a társadalom számára, ha új, jövőbeli elitet teremtünk, megnövelve képességeit mesterséges intelligenciával? Van-e jogunk intelligens robotokat készíteni, amelyek versenyeznek az emberekkel? Ezeket a kérdéseket teszi fel Az emberiség jövője című kötetben az egyik legelismertebb kínai jövőkutató akadémikus, akinek kötetét a Növekedés mutatta be.

Genetikai optimalizáció, emberi tulajdonságok mesterséges fejlesztése, ember és gép kombinációja, gépiesített szuperemberek, aszexuális lények, túlélésre kifejlesztett egyedek… – valóban ez lesz az emberiség jövője, ez vár gyerekeinkre és unokáinkra?

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia tagja, a Technológiai Innovációs és Stratégiai Kutatások Központjának vezetője, a pekingi Soft Technology Akadémia alapító elnöke szerint a hard technológiák erőteljes fejlődése ma már az emberi kontroll elvesztésének veszélyével jár.

Forrás: Pixabay

Az ismert jövőkutató kérdéseire, feltevéseire válaszokat, iránymutatásokat is ad cikkében. Úgy látja, a jóság és minőség kultúráját kell kialakítani, amihez először is meg kell találni a közös hangot nyugat és kelet között, hiszen a kölcsönös megértés, a békés együttműködés csak magasabb, lelki, spirituális szinten képzelhető el.

A könyv fontos üzenete valamennyi olvasójához és a világ valamennyi gazdasági szereplője felé, hogy a jövő gazdaságpolitikájának középpontjába a profittermelés helyett az értékteremtést kell állítani, valamint, hogy a technológia és a gazdaság fejlődése csupán eszközök, amelyek segítenek bennünket, hogy elérjük a fenntartható emberi társadalmat mint végcélt. A fenntarthatósági cél lényege, hogy az emberek virágzó, békés világban éljenek, új anyagi, lelki és ökológiai értékek mentén, amely generációról generációra képes fennmaradni.

Zhouying Jin kutatóprofesszor könyvében – miközben Kína szerepének is külön figyelmet szentel – olyan örök érvényű megállapítást is tesz, amely a világ bármely országának iránymutatás ad: vízió és cél nélkül egy nemzetnek nincs jövője.

A www.novekedes.hu oldalon megjelent teljes elemzés itt érhető el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre