Elhunyt Sir Roger Scruton konzervatív brit író-filozófus

Sir Roger Scrutontt – a Brit Akadémia és a Királyi Irodalmi Társaság tagját, a Buckingham Egyetem és az Oxfordi Egyetem vendégprofesszorát – 75 éves korában érte a halál. A hírt vasárnap este jelentették be Scruton professzor saját honlapján. Roger Scruton ötvennél több könyv és publikáció szerzője, a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetés birtokosa.

Daniel Hannan, a kormányzó brit Konzervatív Párt volt európai parlamenti képviselője a kor legnagyobb konzervatívjaként méltatta Scrutont. Szavai szerint Sir Roger halálával az ország kimagasló intellektust veszített el.

Sajid Javid, a konzervatív párti brit kormány pénzügyminisztere vasárnap esti Twitter-bejegyzésében kiemelte, hogy Roger Scruton egyedülálló mértékben járult hozzá a közélethez, és e hozzájárulás része volt az egykori kelet-európai szabadságharcosok támogatása éppúgy, mint a nyugati konzervativizmus ügyének hatalmas mértékű előmozdítása.

Sir Roger Scruton brit író-filozófus Magyarország londoni nagykövetségén, ahol átvette a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnöktől 2019. december 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Timothy Garton Ash liberális brit történész, publicista a Twitteren közzétett vasárnap esti méltatásában rendkívüli intellektusnak nevezte Scruton professzort, és ő is kiemelte, hogy Sir Roger a közép-európai másként gondolkodók nagy támogatója volt. Garton Ash úgy fogalmaz: Scruton provokatív, néha felháborodást kavaró konzervatív gondolkodó volt, olyasvalaki, akinek velük szemben hangoztatott ellenvéleményét a liberális társadalmaknak is örömmel kell fogadniuk.

Mit tanulhatunk Roger Scrutontól?

Sir Rogert a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesítette Áder János köztársasági elnök. A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök adta át december elején a londoni magyar nagykövetségen.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre