Ukrán elnök: Visszahozom az összes elhunytat a hozzátartozóiknak és barátaiknak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében ígéretet tett arra, hogy gondoskodik az iráni légi katasztrófa ukrán áldozatai holttestének mielőbbi hazaszállításáról, és fogadkozott, hogy a tragédia felelősei nem kerülhetik el a büntetésüket.

A hivatalos internetes honlapokon és több ukrán televízió által is közvetített beszédében az államfő részletesen beszámolt arról, mit tett ő maga és a kormányzat a szerda reggel bekövetkezett katasztrófa pillanatától mostanáig.

Országunk legjobb, széles körű szakértelemmel rendelkező szakértőit küldtük Teheránba – jelentette ki hozzátéve, a 45 főből álló szakértői csapat tovább folytatja a munkáját Iránban.

Az ukrán elnök kitért arra, hogy üzenetének felvétele előtt telefonon beszélt Haszan Róháni iráni elnökkel. Az ukrán elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint a beszélgetést az iráni fél kezdeményezte. Szavai szerint

az iráni elnök bocsánatot kért az ukrán néptől, és kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.

A beszélgetés során megállapodtak: Róháni elrendeli, hogy az ukrán szakértőkkel együttműködve a lehető leggyorsabban azonosítsák a holtakat, és készítsék elő őket az Ukrajnába szállításra. Továbbá megállapodtak abban is, hogy közös munkát kezdenek a repülőgép két feketedobozának kielemzésében, a teljes jogi és technikai együttműködésben, beleértve a kártérítés kérdéseit is. Kitért továbbá arra, hogy

az ukrán kormány úgyszintén pénzügyi támogatást nyújt az áldozatok hozzátartozóinak, valamint megad minden segítséget ahhoz, hogy megkapják a kártérítést a légitársaságtól, a biztosítóktól, valamint Irántól.

Zelenszkij ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy legyen egységes és kitartó a katasztrófa összes körülményének teljes és végleges kivizsgálásáig. Kijelentette:

Visszahozom az összes elhunytat a hozzátartozóiknak és barátaiknak. Méltóképpen búcsút veszünk tőlük. Minden bűnös meg lesz büntetve. 

Az ukrán elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint az iráni elnök a Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetés során teljes mértékben elismerte, hogy a tragédia országa katonáinak hibájából következett be. Ígéretet tett ukrán hivatali partnerének, hogy mindenkit felelősségre vonnak, akinek köze volt az utasszállító lelövéséhez, és az ukrán szakértői csoport minden szükséges támogatást megkap további munkájához jogi és technikai téren egyaránt.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel zuhant le nem sokkal felszállás után. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán többnapi tagadás után szombaton végül beismerte, hogy légvédelme lőtte le nem szándékosan rakétával az utasszállító gépet.

Forrás: MTI

Kiemelt képünkön Volodimir Zelenszkij ukrán államfő virágot helyez el a legénység tagjainak fényképe elé a Kijev melletti Boriszpil repülőtéren 2020. január 9-én, egy nappal azután, hogy 176 emberrel a fedélzetén felszállás után lezuhant a Ukraine International Airlines ukrán légitársaság Boeing 737-800-as repülőgépe a teheráni Khomeini Imám repülőtér közelében. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.
Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat