Vágd hátba a pápát!

Vágd hátba, ütögesd nyakon, nyomj barackot a feje búbjára! Csibészpacsit az öregnek! Vagy rángasd a karját! Bármit megtehetsz vele, amit normális ember nem tesz egy idős emberrel, hacsak nem csirkeólban nevelkedett.

A sztori lerágott csont. De akkor sem lehet szó nélkül elmenni annak a videónak az apró momentumai mellett, ami nemrégiben végigfutott az interneten. Ismerjük a képkockákat: a pápa, ahogy szokott, barátságosan kezel mindenkivel, gyerekkezeket simogat, majd balra el – menne, de egy nő két kézzel megragadja a karját, és egyszerűen visszarántja.

Nos, ami e között a pillanat között és a pápa kifogásolt reakciója között történt, azon elegánsan túllép a médiumok zöme. Tudniillik, hogy ez a nő (aki ebben a szituációban inkább nevezhető révületbe esett rajongónak, mintsem hívőnek) a képek tanúsága szerint nem felbosszantotta a 83 éves egyházfőt, hanem, úgy tűnik, fájdalmat okozott neki. Egyszerűen kicsavarta a karját, majd nem is engedte el jó ideig, hiába próbált szabadulni Ferenc pápa.

Képkocka a The Guardian videójából

A világsajtó megbotránkozott az egyházfő reakcióján, ami – maradjunk annyiban – inkább volt egy óvodás szellemi színvonalán álló felnőtt kezének ütögetése, mintsem agresszív viselkedés. Fájdalmat legalábbis nem okozhatott az őt foxi módjára rángató nőnek. Sőt, még csak a testőrei sem teperték a földre, nem térdeltek a mellkasára és bilincselték meg (ahogy egy közepesen érdekes világsztár fogdmegjei hasonló szituációban bizony megtették volna).

A nő önző és erőszakos viselkedése viszont nem nagyon háborította fel a sajtót.

Nem szólították fel bocsánatkérésre amiatt, hogy egy idős ember (amúgy a Szentatya…) karját rángatta, ízületeit ropogtatta, valószínűleg fájdalmat okozott neki.

(Ferenc pápa nem egy rozoga öregember, sőt, idős kora ellenére szálfatermetű, de azért – ne már!) Senki nem pirított a nőre amiatt sem, hogy kényelmetlen helyzetbe hozta a pápát, mert még ő volt kénytelen bocsánatot kérni a történtekért – hiszen a Szentszék mégsem fogalmazhatja meg úgy a vonatkozó közleményt, hogy igen, a pápa ráütött egy nő kezére, DE…

Amúgy meg mindannyian tudjuk, Jézus is ráborogatta az árusokra az asztalaikat a templomban. Jó-jó, ne hasonlítsuk őket össze, de engedjük meg, hogy a pápa is indulatba jöjjön – ha egyáltalán.

Mészáros Erika

Iratkozzon fel hírlevelünkre