Szakma vagy szellemiség? – a Golden Globe és ami mögötte van

Magyar idő szerint január 6-án hajnalban kerül sor Los Angelesben a 77. Golden Globe díjátadó ünnepségre, mely esemény nemcsak Amerikát, de az egész világot lázban tartja. Vagy csupán tartotta? Bár személy szerint mindenkinek lehet olyan kedvenc színésze, színésznője vagy filmje, aki vagy ami miatt évről évre feszülten várja – a magyar fordítás szerint – az Arany Glóbusz-díjak kiosztását. Mégis, egyre többször merül fel a gyanú: valóban a színészi teljesítményért, a szakmailag legkiemelkedőbb filmekért jár az elismerés vagy lappang a háttérben valamilyen más, ezek felett álló szempont, irányelv? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.

De mi is az a Golden Globe? 

A Golden Globe-díj egy olyan amerikai filmes és televíziós díj, melyet évente egyszer osztanak ki, a filmes Oscar és a televíziós Emmy-díjak után a második legrangosabb filmes elismerésnek számít. A díj kiosztására hatalmas ünnepség keretében kerül sor, amit a legtöbb amerikai és nemzetközi televíziós adó közvetít (nálunk idén egyik csatorna sem csapott le rá, így az érdeklődök online tudják követni az eseményeket). A gálát világszerte feszült figyelemmel várják, ugyanis az esemény nemcsak a kiosztott elismerések, de a legújabb sztárpletykák igazolása, a legújabb divattrendek bemutatója is egyben. És persze a hajmeresztő polgárpukkasztó akcióikról elhíresült sztárok is roppant izgalmassá teszik. Vagyis a Golden Globe hetekre, olykor hosszú hónapokra elegendő muníciót szolgáltat a bulvárlapok számára. 

Érdekességek a jelölésekről

Meryl Streep abszolút csúcstartónak nevezhető a Golden Globe jelölések tekintetében, hiszen idén 32. alkalommal került a lehetséges nyertesek listájára, és kilenc filmes kitüntetést tudhat magáénak, de ugyanennyi díjat zsebelhetett be Barbara Streisand is, aki színészi elismerései, különdíjai és életműdíja mellett a Csillag születik című film betétdaláért is kapott Golden Globe-ot, és akit – eddig egyedüli nőként – rendezőként is díjaztak a Yentl című filmjéért.

Kapcsolódó kép

1989-ben (és azóta sem) egyszerre hárman kapták meg ugyanazt a díjat, nevezetesen a legjobb színésznőnek járó elismerést: Jodie Fosternek, Sigourney Weavernek és Shirley MacLaine-nek örültek vagy sem, osztozniuk kellett a címen. Sigourney Weaver pedig az első olyan színésznő volt, akit egy évben két kategóriában is díjaztak. Azóta Joan Plowright (1993), Helen Mirren (2007) és Kate Winslet (2009) is „duplázott”. Mirren mellett Jamie Foxx az egyetlen, aki egy évben három jelöléssel is büszkélkedhetett. 

Érdekesség, hogy a legidősebb győztes 1990-ben a nyolcvanéves Jessica Tandy (Miss Daisy sofőrje) volt, őt idén lekörözheti A két pápa című filmben XVI. Benedek pápát alakító, 83 éves Anthony Hopkins.

Mi van a színfalak mögött? 

A Golden Globe történetéről, további érdekességekről és az idei jelöltekről olvasóink többet is megtudhatnak például itt és itt, azonban a díjazás kapcsán számos megfontolásra érdemes kérdés merülhet fel. Az elismerést eddig két alkalommal nem vették át. Először 1973-ban A keresztapában jelölt Marlon Brando volt az, aki az „amerikai imperializmus és rasszizmus” elleni tiltakozásként távol maradt, mi több, abban az évben az Oscar-gálára sem ment el. 

2018-ban a hollywoodi sztárok feketébe öltöztek a díjátadón, hogy jelezzék szolidaritásukat a szexuális zaklatások áldozataival (Mee Too botrány/kampány).

Az 1952-ben alapított HFPA kitüntetés televíziós megfelelőjét tavaly osztották ki először,

az első díjazott, Carol Burnett tévés személyiség nevét viselő elismerést ebben az évben (a köztudottan leszbikus) Ellen DeGeneres veheti át.

A fekete művészek jelölését hiányoló megmozdulásoknak köszönhetően változott a döntőbizottság összetétele, hatása pedig a díjak odaítélésénél is érzékelhetővé vált.

Az LMBTQ térhódítása

Vessünk csak egy pillantást az idei jelöltekre LMBTQ szempontból! Sir Eltohn John, az Oroszlánkirály animációs filmváltozatában felújította az 1994-es eredeti meséhez készített dalokat, a filmet pedig jelölték a legjobb animációs film kategóriában. A zenész életéről szóló Rocketman című filmet a legjobb kép, legjobb zene és legjobb vígjáték kategóriákban is jelölték, a Gonna Love Me Again című dal pedig a legjobb dalnak járó díj egyik esélyese. 

Képtalálat a következőre: „golden globe gif ellen”

A szintén meleg rendező, Pedro Almadóvar Pain and Glory című alkotását a legjobb idegen nyelvű film kategóriában jelölték, a főszerepet alakító Antonio Banderas is díjat szerezhet. Billy Porter (temészetesen ő is meleg) zenész, énekes a Pray Tell on Pose című filmért kapott jelölést, a Tony-díjas Ben Plattet pedig a The Politicians-ban nyújtott alakításáért a legjobb színész, legjobb musical és legjobb vígjáték kategóriákban is szerepel a jelöltek listáján. 

Beanie Feldsteint a legjobb színésznő, musical és vígjáték kategóriákban is jelölték, Tom Hankst, aki egy vélhetően meleg karaktert, Fred Rogerst alakította a Beautiful Day in the Neighborhood című filmben, szintén díjra jelölték.

Mi következik mindebből?

A fentiek fényében nem kell tehát túl sokat töprengenünk ahhoz, hogy lássuk,

a liberalizmus és ezen belül az LMBTQ ideológia térhódítása nemcsak a filmvilágba, de a nagyobb díjátadókra is belopózott, és ez nem csupán a jelöltek személyének listáján mutatkozik meg, hanem azokban a társadalmi és politikai ügyekben is, melyeket a film- és színészvilág felkarol.

Vagyis vannak preferált (és ugyanígy tabu) témák, preferált filmek, színészek és színésznők és nyugodtan legyünk meggyőződve róla: ezekkel szemben a hagyományos értékeket közvetítő, „ne adj’ isten” keresztény szemszögből készített filmek a legzseniálisabb rendező és színészgárda esetén sem jutnának túl messzire. Pontosabban,

azok a keresztény filmek esélyesek a filmszakma általi megbecsülésre, amik az LMBTQ-t és a liberális eszméket a keresztény elvek közé valahogyan beépítik, így juttatva el káros és hamis üzeneteket a nézők felé. 

Érdekes lesz végignézni nemcsak magát a díjátadót, de a nyertes színészek/színésznők, valamint a győztes filmek listáját is, hiszen úgy tűnik, pusztán azért, mert valaki „más”,  máris előnnyel indul a többiekhez képest. Lassan úgy tűnik, presztízskérdéssé válik a nem hagyományos szexuális identitás kiteregetése, filmekben történő megjelenítése. 

Lehet, hogy jobban tesszük, ha a filmek és színészi alakítások értékelését saját meggyőződésünkre bízzuk és egyfajta érdekességként tekintünk a Golden Globe-ra és az összes többi hozzá hasonló díjátadóra, mert egy biztos: nem az objektív, szakmai szemléletek és elismerések korát éljük, úgy a balliberális politikai oldalon, mint a művész- és filmvilágban sem. 

Gif forrása: giphy.com és buzzfeed.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre