Január 7-én hivatalba léphet Ausztria első konzervatív-zöld kormánya

Január 4-én a Zöldek rendkívüli kongresszusukon megszavazták az Osztrák Néppárttal (ÖVP) való kormánykoalíciót – ilyen jellegű koalícióra Ausztriában nemzeti szinten még nem volt példa. Hogy milyen hatással lesz az új osztrák, konzervatív-zöld kormánykoalíció megalakulása az osztrák-magyar kapcsolatok alakulására, arról Tóth Eriket, a Nézőpont Intézet elemzőjét kérdeztük.

Ausztriában tavaly szeptember végén előrehozott választásokat tartottak, miután a Sebastian Kurz vezette ÖVP felmondta a koalíciót a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), majd a bécsi parlament megvonta a bizalmat Kurz kormányától.

„Eljött az osztrák Zöldek ideje” – hangoztatta Werner Kogler a rendkívüli kongresszus nyilvános ülését megnyitó beszédében, amelyben arra buzdította párttársait, hogy szavazzanak igennel a néppárti-zöld kormánykoalícióra. A koalíció megkötését a 276 küldött 93 százaléka hagyta jóvá, az új kormányt az ÖVP vezetője, Sebastian Kurz fogja vezetni, és várhatóan kedden lép hivatalba. 

De vajon milyen hatással lesz Magyarország és Ausztria kapcsolatára a létrejött koalíció, pozitív vagy negatív hozadékai lesznek-e országunkra nézve? Erről kérdeztük Tóth Eriket, a Nézőpont Intézet elemzőjét.

Ausztria története során először – állatorvosi lóként – jövő héten debütálhatnak a zöldek a frissen felálló osztrák kormányban. Miután nemzeti szinten sosem volt még Ausztriának konzervatív-zöld összetételű kormánya, bizonytalan ennek jövőképe több szakpolitikai területen is – hívja fel a figyelmet az elemző.

Bár az osztrák-magyar kapcsolatok a májusban kirobbant Ibizia-botrány előtt kedvezően alakultak, kérdés, hogy az új koalíciós partner mekkora zsarolási potenciállal bír majd Sebastian Kurz és az ÖVP irányába.

Tóth Erik kifejtette: a főbb vonalaiban már ismert koalíciós megállapodás alapján az látható, hogy

a gyeplő Kurz és az ÖVP kezében marad, miután a legfontosabb tárcákat – külügy, pénzügy, belügy, gazdasági, az oktatási és a mezőgazdasági – a konzervatívok fogják irányítani.

Fontos továbbá az is, hogy bár egy-két zöldpárti javaslat megjelent a tárgyalások során,

Sebastian Kurz és pártja egyelőre nem látszik engedni a nyugat-európai sztenderdekhez viszonyítva szigorú bevándorlásellenes politikájából sem.

Az elemző szerint ezek alapján arra lehet számítani, hogy a legfontosabb európai és bilaterális témákban egyetértés lesz a jövőben is a magyar és az osztrák vezetés között, de könnyen lehet, hogy a zöldek nemtetszésüket fejezik majd ki egy-egy ügy kapcsán.

A kongresszuson megalakult új, konzervatív-zöld koalíció és a két ország eddigi jó kapcsolatának fényében kíváncsian várjuk, mi várható Ausztria frissen megalakult kormányától az előttünk álló évben!

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Iratkozzon fel hírlevelünkre