Javul a keresztények helyzete Szudánban

Az elmúlt évtizedek szokásaival szöges ellentétben, muszlim kormányzati tisztviselők vettek részt a szudáni keresztények karácsonyi ünnepi miséin. Az afrikai ország új vezetése egyenlő jogokat akar biztosítani a keresztény közösségeknek – közölte az arab nyelvű Linga. org  hírportál.

Elődjével ellentétben Szudán új vallási ügyekért felelős minisztere részt vett a karácsonyi ünnepségeken és a khartoumi evangélikus templom istentiszteletén is megjelent. A szudáni vezetés hivatalos munkaszüneti napnak nyilvánította a karácsonyt és az újév első napját.

Naszr Al-Deen Mafrah miniszter szerint a nemzet egyesítését a vallások közötti megbékéléssel lehet elérni.

„Áldott ünnepeket kívánok keresztény testvéreinknek, akik sokat szenvedtek hitükért az Al-Basir-rezsim ideje alatt” – mondta a muszlim vezető.

Mafrah miniszter sajtótájékoztatón bocsánatot kért a keresztényektől, amiért az előző, diktatórikus vezetés elkobozta a keresztény egyházak ingatlanjait és üldözte a hívőket.

A diktátor megbuktatása után 2019-ben a keresztények szabadon ünnepelhették Jézus Krisztus eljövetelét. A khartoumi vezetés támogatásáról biztosította az egyházakat, az állami televízió több alkalommal közvetítette az ünnepségek előkészületeit, illetve élő adást is sugárzott a fővárosban található keresztény templomok istentiszteleteiről.

Miután 2011-ben a keresztény többségű Dél-Szudán kiszakadt és függetlenné vált Szudántól, az Omar Al-Basir vezette, iszlám jogra alapuló rezsim betiltotta a keresztény ünnepek megtartását. Az ország törvénykezését a Saríára vagyis az iszlám jogra változtatta. Az alkotmány kizárólag az iszlám kultúrát és az arab nyelvet ismerte el, minden mást betiltott.

Az akkori szudáni vezetés betiltotta a keresztény könyveket, de az olyan irodalmi művek is tiltólistára kerültek, melyeknek keresztény vallású a szerzője.

Dél-Szudán függetlenedése után a nem arab ajkú keresztények többsége délre menekült. Akik Szudánban maradtak, azokat rendszerint zaklatták az Al-Basir-rezsim katonái. Sokukat megfélemlítettek és a bujdosó hittestvéreikről kényszerítettek ki információkat.

2012-től kezdve az Al-Basir-rezsim kitiltotta az összes külföldi keresztényt, az általuk látogatott templomokat buldózerrel lerombolták. 2013 áprilisában az akkori vallási ügyekért felelős miniszter kijelentette, hogy nem engedélyezi több keresztény templom építését, mivel Szudán keresztény lakossága megfogyatkozott.

A keresztények üldöztetése 2019. április 11.-ig tartott, miután több hónapnyi tüntetésnek köszönhetően a szudáni hadsereg  a forradalmárok mellé állt és katonai puccsot hajtott végre Al-Basir ellen, majd ideiglenes katonai kormányt alakított. A katonai vezetés később a Szudáni Átmeneti Tanácsnak adta át az ország irányítását, aminek egyik tagja Rajaa Nicolas Issa Abd Al-Messiah kopt keresztény jogásznő volt.

A pánarab Al-Jazeera televíziónak nyilatkozó Ajman Hamed lelkész szerint nagy reményekkel néznek a következő év elé.

A keresztények abban bíznak, hogy a forradalom jelszavai („szabadság, béke, egyenlőség”) a gyakorlatban is megvalósulnak.

 

Yay Danik, Aybeh település templomának szolgálója óriási különbséget lát az egykori és a jelenlegi vezetés kisebbségpolitikája között. A szudáni keresztény férfi szerint már nem kell félniük és bátran, szabadon felvállalhatják hitüket.

A keresztény egyházi vezetők augusztusban kérelmet nyújtottak be az ideiglenes kormánynak annak érdekében, hogy szolgáltassák vissza az Al-Basir rendszere alatt elkobzott keresztény ingatlanokat. A december elején megválasztott új kormány ígéretet tett arra, hogy külön bizottságot állít fel, ami a keresztény egyházak ügyeivel fog foglalkozni.

 

Képek: Al-Jazeera