Így látják a 2020-as amerikai választásokat a gyakorló katolikusok

Egy friss felmérés szerint kiderült, hogyan viszonyulnak a katolikus szavazók a jelenlegi elnökhöz, ami hozzávetőlegesen a korábbi években is előrevetítette az eredményeket.

Egy évvel a választások előtt az USA-ban is igyekeznek feltérképezni a választói véleményeket és megjósolni, hogy miképpen alakulhatnak a szavazás eredményei. A nemrégiben befejezett és publikált felmérés szerint a magát katolikusnak valló szavazók véleménye megközelítőleg összhangban áll a nem katolikusokéval – foglalta össze a Catholic News Agency.

A katolikus szavazók körében végzett felmérés azért is jelentős, mert hagyományosan ebből (is) vezetik le a várható eredményeket. Ennek oka az, hogy a múltban is ez a csoport volt az, akinek véleménye a legközelebb esett a választásokon kialakult végeredménnyel.

A RealClear Opinion Research és a EWTN News, alapvetően konzervatív irányultságú hírügynökség közösen készítette el a felmérést 2055 személy megkérdezésével, amiből 1223-an vallották magukat katolikusnak.

Ez utóbbi csoport véleményéből az derül ki, hogy a magát katolikusnak vallók körében Donald Trump kihívói (Joe Biden, az Obama-adminisztráció alelnöke, Bernie Sanders szenátor, Elizabeth Warren szenátor és Pete Buttigieg, az Indiana-i South Bend város polgármestere)  összességében népszerűbbek a szavazók körében, csak úgy, mint a magát nem katolikusnak vallók között is. Az eltérés csupán néhány százalék, azonban jól látszik, hogy a magát katolikusnak valló szavazók közel hasonló preferenciával rendelkeznek, mint az átlagnépesség.

Forrás: catholicnewsagency.com

Kiemelendő továbbá, hogy a katolikusok körében 55 százalék, míg a nem katolikusok körében 54 százalék támogatja az elnök ellen indított ún. impeachment eljárást és végső soron Trump elmozdítását.

A katolikusok körében mért pártpreferencia alapján kijelenthető, hogy harmincöt éves kor alatt a szavazók 56 százaléka inkább demokrata, 20 százalék republikánus és további 20 százalék függetlenként definiálja magát. A valamivel idősebb korosztályban, az 1946 és 1964 közötti korosztályban (baby boomerek) a katolikusok 45 százaléka republikánus, míg 36 százalék demokrata és 18 százalékuk függetlennek vallja magát – folytatódik a cikk.

Mint írják, ami igazán érdekes, hogy a gyakorló katolikusok és akik teljes mértékben elfogadják az egyház tanítását, ott jóval magasabb azok aránya, akik Donald Trump mellett adnák le a voksukat egy esedékes választáson. Ebben a csoportban 58 százalék mondta azt, hogy biztos, hogy Trumpra szavazna 2020-ban, míg ez a szám csupán 34 százalék, ha azokat is beleszámítjuk, akik katolikusnak vallják magukat, de nem gyakorolják rendszeresen a hitüket és nem fogadják el teljesen az egyházi tanítást. A felmérésből az is kiderül, hogy a fő témák, amelyek megmozgatják a katolikus szavazókat a bevándorlás és a vallásszabadság kérdése.

Kérdéses azonban, hogy mennyire megbízhatóak a közvélemény kutatások által mért eredmények, ugyanis a 2016-os válaszátok alkalmával is Hillary Clintont jósolták befutónak, azonban végül Donald Trump került ki győztesen, annak ellenére, hogy kevesebb szavazatot kapott, ami az amerikai választási rendszer egyik sajátossága.

A felmérés ide kattintva érhető el angol nyelven. 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre