Ferenc pápáért még a kitoloncolást is vállalták a bangkoki keresztény menekültek

Kemény és zord világban kell helyt állniuk az Európától keletre élő, hitüket felvállaló keresztényeknek. Tanúságtételük előtt porba hullnak a világi hatalom próbálkozásai.

Ferenc pápa november 20 és 23 között látogatta meg Thaiföldet. Érkezését nagyon várták a helyi katolikusok, ugyanis legutóbb ’84-ben járt az országban katolikus egyházfő Szent II. János Pál személyében.

A vietnámi elnyomás és üldöztetés elől Thaiföldre menekült, ott rejtőzködő katolikusok rendkívül komoly veszélynek tették ki magukat, ugyanis

azzal, hogy ők Ferenc pápát élőben kívánták látni, thaiföldi menekült státuszukat kockáztatták.

Az 1400 fős menekült katolikus közösség és az etnikai kisebbségek nagy része a letartóztatás és az elzárástól való félelemben él,

ugyanis Thaiföld nem írta alá az ENSZ menekültek védelméről szóló egyezményét.

Némelyeknek emiatt éveket kellett arra várnia, hogy letelepedhessen egy harmadik országban, mivel Thaiföldön csupán az aljamunkára vették fel őket napi pár dollárért.

Az International Christian Concernnek sikerült megszólaltatnia az egyik Vietnámból elmenekült katolikust, aki jelenleg napi 5 dolláros bérért dolgozik takarítóként. A pápalátogatással kapcsolatban ő így fogalmazta meg érzéseit: 

„Nehéz az érzést leírni… Hatalmas megtiszteltetés, hogy láthatjuk őt. De ha arra gondolok, hogy itt milyen nyomorultul kell élnem, csak sírok…”

 

Kiemelt képünk forrása a YouTube.

Iratkozzon fel hírlevelünkre