Ellentmondások a Greta Thunberg-jelenség hátterében

A Time magazin 2019-ben is megválasztotta az év emberét: a New York-i szerkesztőség az idei évben Greta Thunbergnek, a harcias svéd klímavédő lánynak adta a kitüntetésnek szánt címet.

1927 óta adják át az év embere díjat a Time magazinnál. A szerkesztőség az alapján dönt, hogy melyik személy vagy csoport volt az, aki/ami a legtöbbször, illetve legnagyobb befolyással volt az aktuális év címlapjaira. A rangos elismerést nem feltétlenül pozitív tevékenységet végző közszereplők kapják, így nyerhette el ezt a címet korábban Adolf Hitler (1938) és Joszif Sztálin (1939) is.

1956-ban viszont a „magyar szabadságharcos” lett az év embere…

Greta Thunberg médiaaktivitása óriási volt 2019-ben, szinte minden napra jutott valamilyen hír arról, hogy a 16 éves svéd diáklány hogyan látja a világ problémáit. Thunberg akkor vált ismertté, amikor 2018 augusztusától sztrájkba kezdett a svéd parlament lépcsőjén. Azóta óriási hírnévre tett szert, és idealista tevékenységéről szinte minden nap beszámolt a nemzetközi sajtó. Idén még Nobel-békedíjra is jelölték, melyet azonban nem kapott meg.

Greta Thunberg egy klímatüntetésen (Fotó: Unsplash.com)

Természetes, hogy a fiatalok, akik örökölik a kék bolygónkat nem lehetnek közömbösek jövőjük iránt, ezért amit jobbító szándékkal megtehetnek, azt meg is kell tenniük. Azonban a Greta Thunberg-jelenség mögött jó néhány feloldhatatlannak látszó ellentmondás érződik, amelyek nem csak a szakmai hozzá nem értésből, naivitásból eredeztethetőek, hanem abból is, hogy a lázadó tinédzserlány ugyancsak nagy ökológiai lábnyommal él – hívta fel a figyelmet a NationalReview.com szerzője, Harsányi Dávid, aki úgy véli: kamaszos érzelmi kirohanásai is sokat rontanak üzeneteinek befogadhatóságán.

Természetesen teremtett világunk megmentése mindennél fontosabb, ugyanakkor a hiszti-kisasszonyok ökoszorongásaikkal – és nem minden valóságot nélkülöző apokaliptikus vízióikkal – olykor azonban többet ronthatnak, mint segíthetnek a problémák megoldásán. Egyesek szerint éppen a hamiskás életúttat bejáró „Greta Thunbergek” miatt legyintenek a közelgő ökológiai katasztrófákra – hívja fel a figyelmet a szerző.

Forrás: nationalreview.com – Címlapkép: Unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre