Kereszttűzben Peter Handke, az irodalmi Nobel-díj várományosa

Kedden adják át a 2018-as és a 2019-es irodalmi Nobel díjat. A ceremóniára Stockholmba érkezett osztrák író, Peter Handke nem volt hajlandó válaszolni a Szerbiával és a balkáni háborúval kapcsolatos álláspontját firtató újságírói kérdésekre. Olga Tokarczuk pedig hangsúlyozta, hogy nem mint nő, hanem mint író kapta meg a Nobel-díjat.

Peter Handke osztrák író a Svéd Akadémián pénteken tartott sajtótájékoztatón hangoztatta: „soha nem véleményt írok. Soha nem volt véleményem. Utálom a véleményt… Az irodalmat szeretem, nem a véleményt”.

Elmondta, hogy az októberben neki ítélt 2019-es Nobel-díj miatt nagyon sok támogató levelet kapott az olvasóktól. De egy névtelen levelet is küldtek neki, amelyben egy vécépapír volt. Mint mondta,

inkább választja a névtelen levelet a vécépapírral, mint az újságírók „üres és tudatlan kérdéseit”.

A 77 éves író köszönetet mondott az olvasóknak a támogató levelekért, de

visszautasította az egykori Jugoszláviára vonatkozó kérdéseket. „Nem akarok válaszolni a kérdéseikre” – jelentette ki az újságíróknak.

A svéd király kedden adja át Handkénak a Nobel-díjat. Aznapra tiltakozásokat szerveznek Stockholmban Handke ellen.

A Svéd Akadémia azzal védelmezte álláspontját, hogy az író annak idején nyíltan elítélte a srebrenicai mészárlást.

Azt azonban elismerték, hogy Handke „provokatív, szokatlan és homályos” véleményeket fogalmazott meg politikai kérdésekben.

Az akadémia egyik tagja ugyanakkor pénteken bejelentette, hogy idén nem vesz részt a Nobel-díjakhoz kötődő decemberi rendezvényeken a Handke kitüntetése elleni tiltakozásként.

A Dagens Nyheter című svéd napilap szerint Peter Englund történész, az akadémia korábbi szóvivője úgy véli, hogy „rendkívül képmutató” dolog lenne a részéről elmenni a rendezvényekre, beleértve a december 10-i díjátadó ünnepséget.

Handke 1999-ben került éles támadások kereszttüzébe, amikor ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen. 2006-ban pedig beszédet mondott a háborús bűnökkel és népirtással vádolt Slobodan Milosevic szerb vezető temetésén. Az író Nobel-díja több balkáni országban is visszatetszést keltett.

A Svéd Akadémia tavalyi díjazottját is októberben jelentette be.

A dupla díjátadásra azért kerül sor, mert a tavalyi győztest az akadémián kitört szexuális zaklatási botrány miatt nem hirdették ki.

A 2018-as díjat végül Olga Tokarczuk lengyel írónőnek ítélték oda.

Az írónő a pénteki stockholmi sajtóértekezleten elmondta:

büszke arra, hogy ő a 15. nő, aki megkapta a Nobel-díjat. Ugyanakkor hangsúlyozta: „Biztos vagyok abban, hogy a díjat nem azért kaptam, mert nő vagyok, hanem azért, mert könyveket írok”.

Tokarczuk szintén kedden veszi át az irodalmi Nobel-díjat a svéd fővárosban.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre