Egy Papp válaszai, könyvben összefoglalva

November 27-én került bemutatásra az a könyv, mely egy évnyi kérdést és választ gyűjtött egy csokorba a 777blog szerkesztői csapata által. A kérdező minden esetben a hétköznapi ember, fiatal, aki keres. A válaszadó dr. Papp Miklós görög katolikus pap, édesapa és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola morálteológia oktatója, tanszékvezetője.

Bár már a könyvbemutatóról beszámoltunk előző írásunkban, most hadd legyen főszerepben maga a könyv. 

Dr. Papp Miklós nemcsak mint morálteológus képes szeretetteljesen, az egyház tanításán alapuló értékes válaszokat adni, hanem mint lelkiatya, édesapa is beleszövi a nap mint nap felmerülő kérdésekre adott válaszokba a tapasztalatait. A nehéz felvetésekre is olykor-olykor olyan humorral tud választ adni, ami oldja a feszültséget, de kicsit sem odázza el a kérdés és a válasz fontosságát.

Rögtön a könyv elején, az előszóban nagy betűkkel köszön ránk Kocsis Fülöp görög katolikus püspök köszöntője: Kérdezek, tehát vagyok. S mennyire igaz, hogy aki kérdez, az élni, fejlődni és tanulni akar. Míg kérdezünk, nem fenyeget a közömbösség és a szeretetlenség veszélye. Míg kérdezünk, tenni akarunk. Ha pedig kérdéseink értő fülekre és nyitott szívre találnak, akkor a megfelelő válasz is időben tud érkezni, ami előbbre viszi a közösséget. 

Ahogy a püspök fogalmaz, „aki kérdez, annak van jövője”, továbbá találó és dicséretes a 777blog csapatára tekintve is, hogy „aki segíti a kérdezést és a kérdezőt, az jövőt épít”. Ebben hiánypótló feladatot lát el a fiatal csapat, aki meglátta, hogy milyen sok kérdés megválaszolatlanul lóg a levegőben, főként a fiatalok körében. Álmodtak egy felületet, ahol a kérdésekhez sorra felsorakozhatnak a szilárd válaszok. Ehhez meghívták dr. Papp Miklóst, aki nemcsak a szakértelmével, de élettapasztalatával és személyiségével fűszerezve vállalta a válaszadó szerepét hétről hétre, immáron egy éve, s ennek a gyümölcse lett az, amit ma könyv formájában kezünkbe vehetünk. De ezen túlmenően számos ember problémájának megoldásában is segített és biztosan állíthatjuk, hogy segít majd továbbra is. Ezzel is bizonyított: szükség van a kérdésekre és a válaszokra, ez egy örökzöld igény, mely folyton megújul.

Fotó: unsplash.com

Ahogy a 777blog oldalán egy-egy témakör alá sűrítenek be több kérdést, úgy a könyvben is a kérdések csokra négy fő fejezet alá sorolódik be, mint a kereszténység és társadalom, család és hivatás, teológia és erkölcs, illetve a házasság és szexualitás. Ezeken a fő témákon belül sorakoznak a jobbnál jobb, akár provokatívnak ható kérdések, melyeket határozott szakértelemmel, szeretettel vagy néha humoros odaszólással válaszol meg „a Papp”. 

A könyvben – ahogy a blogon, vagy éppen a könnybemutató Offline eseményen – is helyet kapott az a kérdés, hogy mi van akkor, ha egy családtagról/barátról kiderült, hogy homoszexuális, kérdések merül fel a mai fiatalokra jellemző késői elköteleződésről, a papi hivatás megéléséről ha azt esetleg ellenzik a családban, az Egyházat érintő támadásokról, a természetvédelemről és a gyermekvállalásról, szexualitásról, szó van a szülő-gyermek kapcsolatáról és a nemrégiben ismét felkapott jóga kérdéséről is. 

Feltett kérdés nem maradt megválaszolatlanul. „A Papp” távolról indulva, körbejárja a lehetséges válaszokat távolról közelít és hegyezi ki a mondanivalót. A fő témán túl, beemeli a válaszába az ide sorolható oldalproblémákat is és mindezeket összegezve, teológusokra, etikusokra, gondolkodókra alapozva fogalmazza meg a komplex válaszát. Aki kérdez, biztos lehet benne, hogy pontos, tartalmas átimádkozott válaszokat kap őszinte feltárulkozásáért. A blogon olyan kérdéseket is fel lehet tenni, amiket esetleg egy hittanórán vagy lelkigyakorlat keretében nem tesz fel az ember, s ugyanígy a válaszok terén olyan válaszokat lehet adni, témákat feldolgozni és ezen a fórumon megvitatni, amiket prédikáció közben nem érint vagy nem érinthet az ember, hiszen tekintettel kell lenni mondjuk a kisgyerekekre, vagy csak egyszerűen annyira az élet hozza a kérdést és az adott problémát, hogy ezt csakis megfelelő életközelséggel lehet megválaszolni. Ezeknek a forgatagát egy könyvbe szerkesztve kapja kézhez az olvasó és nyúlhat megoldásként bármikor hozzá.

Ez a kis könyv egy évnyi közös munkát foglal össze, melyben bárki kérdezhetett és biztos lehetett benne, hogy választ is kapott nem csak a saját, de mások által megfogalmazott kérdésre adott válasz is elérhetővé vált számára. A könyv azoknak íródott, kik Kocsis Fülöp püspök megfogalmazásával: a jövőt kívánják építeni.

Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre