Lassan már a Mikulás hozza a Jézuskát

Bálint-napi szerelmi költekezés – megvolt. Lelkes tanító- és óvónénik vezette világító tökök ünnepe – megvolt. Egyhónapossá súlyosbodott feketepéntek nevű átverőshow – megvolt, sőt megvan. Ehhez jön most a játékidején bőven túlteljesítő télapó, a vörösorrú rénszarvas, a doboló kisfiú, a manók és társaik ideje, a karácsony. Na ne.

Sosem voltunk sem gyarmattartók, sem rabszolgatartók, úgyhogy nem értem, miért invitál egy méltán emancipált néger kisfiú papondekliből készült kétméteres képe a karácsonyított multi bejáratánál, de ez hagyján. Az viszont már baromira idegesít, hogy a készre eszkábált adventi koszorúkon a rajtuk díszelgő integető mikulások és rénszarvasok mellett még véletlenül sem találni három lila plusz egy rózsaszín gyertyát. Van itt négy zöld gyertya, négy piros, sőt négy fekete is – ez utóbbi, gondolom a fekete misék kelléke lehet, mindent a kedves vevőért. Persze, lehet, hogy az amerikanizált hángerien kereskedelem ezzel pusztán arra kíván rávilágítani, hogy nem kell mindent venni, ami otthon is elkészíthető.

Hogy a szegény Szent Miklóst formázó csokoládék immár nem feltétlenül pirosak, az is elég gáz, de egy rárittyentett „Tibi”-felirat beveri az utolsó szöget is a demisztifikálás lelkes végtermékébe.

Nem kell itt mindenfélékben hinni, igaz, gyerekek?

Jó, jó…, azért a konzumfőnökség próbálja kárpótolni a Mikulást, megkapja hát Jézus szerepét, ráadásul seregestől grasszálnak az utcákon, világossá téve, hogy ők bizony álruhás emberek.

Persze, nem kell ahhoz a soppingolás világában téblábolnunk, hogy észrevegyük a dülledt szemmel való erőlködést:

csak Jézust ne, még véletlenül se írjuk le a nevét, nehogy megjelenjék bármilyen formában is!

A minden csövön érkező úgymond’ karácsonyi filmek főszereplője a Santa. És itt nem ám az öreg szolnoki mozipénztárosról, Sánta Feri bácsiról van szó. Santa, az a Mikulás, de inkább Télapó. És ő jön a kéményen szenteste. Úgyhogy gyerekek, december 24-én pucoljátok ki a piros zoknitokat (lehet kapni a boltban) és akasszátok apátok légpuskája mellé a falra, mert abba hozza a Santa a tudjátokmit, akinek nem mondjuk ki a nevét, mégsem Voldemort.

A karácsonyi filmek elengedhetetlen kelléke még a boszorkányok ötágú csillaga (nem, nem a betlehemi), manók, modernizált hercegnők, néhány Ferrari esetleg Porsche.

Szóval, érzékenyítő világban élünk.

Vegyük tudomásul, hogy minden lehet más, sőt! Minden legyen más!

És leginkább abban kell hinni, hogy nem minden szemétdomb, ami színes. Higgyetek tehát Santa érkezésében, aki oldalán krampuszok helyett Charlie angyalaival meghozza nektek is a karácsonyi pulykát. Akciósan.

Fotó: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre