Várhelyi Olivér lehet az egyik legbefolyásosabb biztos az új Bizottságban

Mindig érdekes része a politikának az, amikor az apró jelekből, gesztusokból próbáljuk megfejteni az erőviszonyokat. Merthogy ebben a világban minden okkal történik, minden mozdulatnak, sorrendnek, széknek szerepe van. Különösen igaz ez az Európai Unió patikamérlegen kimért és kiérlelt világában. És éppen ezért volt számunkra nagyon biztató, amit Ursula von der Leyen beszédében hallhattunk.

A december elsején hivatalba lépő Bizottság elnöke az Európai Parlament előtt elmondott felszólalásában sok témáról beszélt. Szólt a klímavédelemről, a jogállamiságról, a migrációról, az Unió külügyeiről és a bővítéspolitikáról is. Az ilyen megszólalások során nagyon nem mindegy, hogy a szónok mely témát említi elsőként, másodikként és így tovább.

Éppen ezért szembetűnő, hogy von der Leyen a kötelező gesztusok megtétele után elsők között beszélt a nyugat-balkáni bővítés fontosságáról, amely terület Várhelyi Olivérhez tartozik.

Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „demonstrálnunk kell nyugat-balkáni barátainknak, hogy ugyanazon a kontinensen osztozunk, ugyanazon a történelmen osztozunk és ugyanazon a kultúrán osztozunk – és ugyanaz a sorsunk is. Az ajtónk tehát nyitva áll.”

Von der Leyen ugyanakkor ennél is továbbment. A Bizottság elnöke ugyanis név szerint is megemlített minden biztost, pár szót mondva róluk és portfóliójukról. Itt elsőként Joseph Borell kül- és biztonságpolitikai főképviselőről beszélt, majd közvetlenül utána a finn, a magyar és a szlovén biztos neve következett. (A finn Jutta Urpilainen a nemzetközi partnerségért, a szlovén Janez Lenarcic pedig a válságkezelésért felel majd.) Egész pontosan azt mondta von der Leyen, hogy „boldog vagyok, hogy egy olyan tapasztalt diplomatát tudhatok a csapatomban, mint Josep Borell, aki Jutta Urpilainennel, Várhelyi Olivérrel és Janez Lenarcic-csal dolgozik majd együtt. Ők együtt felbecsülhetetlen munkát végeznek majd.”

Ebből az is következik, hogy von der Leyen hamarabb említette beszédében Várhelyi Olivért és a hozzá tartozó portfóliót, mint alelnökei, köztük Frans Timmermans nevét és feladatait.

Ha von der Leyen el akar szakadni a Timmermans-féle körtől, és le akar számolni az elmúlt évek szimbolikus és valóságtól elszakadt politikájával, akkor Várhelyi Olivér személyében egy felkészült, tapasztalt, erős partnerre talál. Úgy tűnik, erre már ő is rájött.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre