Az igazságnak ára van – Geert Wilders ezt jól tudja

A holland Szabadságpárt 2018-ban igencsak megsértette a muszlim közösséget, amikor Mohamed-karikatúraversenyt hirdettek, azonban a radikális iszlám képviselői az egyébként is az ISIS halállistáján lévő pártvezetőn, Geert Wildersen szerették volna megtorolni a történteket. Az elítélt pakisztáni férfi, Dzsunejd I. Facebook-videóban jelentette be: terrortámadást tervez Wilders ellen, valamint a holland képviselőháznál történő lehetséges merényletről is beszélt. A központi pályaudvaron kapták el, ügyében most született ítélet.

A próféta megsértése

Geert Wilders politikus, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, aki leginkább azáltal került a köztudatba, hogy nyíltan bírálja az iszlámot. Beszédeiben és írásaiban gyakran hívja fel a figyelmet a muszlimok, velük együtt az iszlám vallás Európába való beszüremkedésének veszélyeire. Éppen ezért a legtöbben általában előszeretettel aggatják az „iszlámellenes” jelzőt Wildersre, ezen azonban aligha érdemes csodálkoznunk, hiszen manapság mindazok hasonló címeket érdemelnek ki, akik valamilyen formában kifejezésre juttatják aggodalmaikat e merőben más kultúra és vallás hordozóival kapcsolatban. 

Annak, aki nyíltan felvállalja álláspontját a szélsőséges iszlámmal és annak tevékenységével, nézeteivel összefüggésben, számolnia kell azzal, hogy egyben céltáblájukká, – az ő esetükben szó szerint – halálos ellenségükké válik. Így történt ez Geert Wilders-szel is, aki évek óta kénytelen védett lakhelyeken élni feleségével, Krisztina Wilders-szel, valamint testőrök általi állandó védelemre szorul a folyamatos fenyegetések miatt, melyeket a radikális iszlám lelkes híveitől kap. 

Éppen egy ilyen eset miatt ítélték a minap tíz év börtönbüntetésre azt a pakisztáni férfit, aki a Wilders pártja által meghirdetett Mohamed-karikatúraverseny miatt fenyegetőzött terrortámadással Facebookra felöltött videójában, amelyben a holland parlament épületénél történő lehetséges támadásról is szót ejt. (Bár mindenfajta terrortámadás elítélendő, azért felmerül a kérdés, hogy valóban szükség volt-e ilyen jellegű provokációra a Szabadságpárt részéről.)

Az ítéletről szóló tweet, benne egy illusztrációval a tárgyalásról. Kép forrása: Tarek Fatah Twitter-oldala

Allah nevében?

Ha azt gondolnánk, hogy a fenti eset egyedülálló, jobb, ha tudjuk, az ártatlan áldozatok mellett – akik öngyilkos merénylők támadásai következtében vesztik életüket – hasonló fenyegetések rendszeresen érik azokat a közszereplőket is, akik nem félnek kiállni a radikális iszlám erőszakos térnyerése és veszélyei ellen. Ez azonban nem egyszer vezetett már tragikus végkifejlethez. Ilyen volt például Theo van Gogh 2004-es halála is: 

a holland rendező filmjeiben és újságcikkeiben kritizálta az iszlám nőkkel szembeni bánásmódját (Submission című filmjében szintúgy az iszlám egyes elemeit kritizálta). A férfit egy kormányzati hivatal előtt, nyílt utcán gyilkolták meg. 

Alkotásaival felbőszítette a helyi muszlim közösség tagjait, akik szerint Theo van Gogh művei a kívülálló szemszögéből ábrázolta életüket.
Az ISIS halállistáján szereplő Geert Wilders az iszlámmal kapcsolatos nézeteit a Magyarországon is promotált, Halállistán – Az iszlám háborúja a Nyugattal és velem című könyvében fejti ki. Hazánkban járva a Hit Rádió adásában elmondta, 

Természetesen vannak radikális és moderált muszlimok, ezt tudom. Nevetséges is lenne azt állítani, hogy minden muszlim terrorista, de az tény, hogy manapság majdnem minden terrorista muszlim.

Írásában felhívja a figyelmet arra, hogy az Iszlám nemcsak egy ember életében akar dominálni, elnyomást gyakorolni, hanem az egész társadalomban, ugyanis ez a rendszer nem tud más rendszerekbe integrálódni, másokhoz illeszkedni. Nem az életről szól, hanem a halálról, amelyet egy vallásba bújtatnak bele.

Kép forrása: mno.hu

Wilders könyvének egyik konklúziója, hogy bár harmadszor fenyegeti Európa békéjét az iszlám, most fordul elő először, hogy belülről fenyeget minket a veszély. A fent említett rádióinterjúban pedig elmondta, 16 évvel ezelőtt, amikor még nem kapott halálos fenyegetéseket, járt Afganisztánban, Iránban, Irakban, és többször elolvasta a Koránt is. Hiába találkozott azonban az arab országokban barátságos és kedves emberekkel, mégis az egyetlen dolog, ami közös volt ezeken a területeken, az a demokrácia hiánya. 

A magyar példa

Wilders sosem titkolta, hogy szimpatizál Magyarország bevándorlás-ellenes politikájával, beszédeiben többször is méltatta már országunkat. Egy, az Echo Tv-nek adott 2018-as interjúban példaértékűnek és követendőnek nevezte a magyar migrációs politikát. A holland politikus azt nyilatkozta:

az Orbán-kormány által építtetett határzár nemcsak feltartóztatja a menekülteket, hanem megvédi a magyar embereket is. Azért támadják Magyarországot Brüsszelben, mert erős nemzetállamként a magyar emberek érdekét védi.

A hazánkban és az Európai Unióban nagy port kavaró Sargentini-jelentéssel kapcsolatban tavaly októberben azt mondta, annak módját és magát a dokumentumot is gyalázatosnak tartja, és reméli, a jelentésnek nem lesz hosszú távú következménye, mivel valójában annak a kukában lenne a helye.

Geert Wilders, miközben beszédet mond. Kép forrása: Geert Wilders Facebook-oldala

Wilders szerint a Fidesz-KDNP egy rendkívül erős párt, és bár nagyon sokféle forgatókönyv alakulhat az európai parlamenti választásokat követően, pártjának fantasztikus lenne Salvinivel és Orbánnal együtt dolgozni. A politikus szerint

a magyaroknak nem szabad néhány liberális törvényhozó alapján általánosítaniuk a holland nemzettel kapcsolatban: Timmermans és Sargentini nem az egész holland népet képviseli. Mint fogalmazott, „több millió honfitársam van, aki egyetért a magyar kormány álláspontjával”.

Reméljük, a fenyegetések és elhallgattatási kísérletek ellenére mindig lesznek Európában olyan politikusok és a szabad, keresztény Európát képviselő személyek, akik bátran kiállnak majd a szélsőséges erők befolyása ellen. 

Kiemelt kép forrása: Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre