Február közepén választ Dunaújváros

Február 16-ára tűzte ki az időközi országgyűlési választást a Fejér megyei 4. számú választókerületben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán; a helyi választók az októberben Dunaújváros polgármesterévé választott Pintér Tamás (Jobbik) utódjáról dönthetnek majd.

Pintér Tamás a megye keleti részét lefedő országgyűlési egyéni választókerületben szerzett mandátumot 2018 áprilisában, a politikust azonban október 13-án Dunaújváros polgármesterévé választották. A két tisztség azonban összeférhetetlen, így Pintér Tamás október 28-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Mivel a képviselő egyéni választókerületben szerzett mandátumot, időközi választást kell tartani.

Az időközi választás időpontját az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság javaslata alapján hivatalosan az NVB-nek kell kiírnia. A választási eljárásról szóló törvény szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre kell kitűznie az NVB-nek. A törvény előírja azt is, hogy a választást úgy kell kitűzni, hogy a magyarországi szavazás napja a kiírás napját követő 70. és 90. nap közé essen, valamint a szavazást vasárnap kell megtartani.

Az NVB az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság javaslata alapján február 16-ára tűzte ki az időközi választás időpontját. A kampány december 28-án kezdődik, jelölteket január 10-éig lehet bejelenteni.

 

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre