Kedvenc városunk: Budapest

1873. november 17-én egyesült Pest, Buda és Óbuda, és született meg Budapest. Kávéházak, romkocsmák, színházak és Európa legszebb épületei teszik azzá Budapestet, ami. Például kedvenc városunkká.

Ma van a fővárosunk napja. Fiatal korom ellenére egész sok várost volt szerencsém látni – New Yorktól kezdve Párizson át Kairóig – de kérdés nélkül Budapest a kedvencem. Minden bizonnyal elfogult vagyok, de hát természetes, hogy nekünk magyaroknak fővárosunk a szívünk közepe!

Az építészet élén járva

Vitathatatlan, hogy Budapest építészete az egyik legszebb egész Európában. Olyan neves mesterek keze nyomát láthatjuk rajta, mint Steindl Imre, Ybl Miklós, Hauszmann Alajos, Hild József és Lechner Ödön – csak hogy párat említsünk közülük.

Hiába látja Budapest szépségét nap mint nap az ember, újra és újra képes beleszeretni a macskaköves utcákba, a templomokba és a rakpart mellett sorakozó házakba. A fényárba öltözött épületek ékköveként emelkedik ki a Parlament, amelyet Steindl Imre tervezett. 

Parlament / Kép forrása: Pixabay

Pezseg a kulturális élet

Minden napra jut egy izgalmas kulturális esemény – legyen szó könyvbemutatóról, színházról, koncertről vagy kiállításról. Itt rendezik meg a Margó Fesztivált és a Könyhetet is, nem beszélve a Várkert Bazárban tartott irodalmi beszélgetésekről – az épületet egyébként a már említett Ybl Miklós tervezte. A kőszínházak mellett egyre több független színház gondoskodik az esti programunkról, és sorra nyílnak a klasszikus könyves kávézók is. Múzeumok sora várja a művészetek szerelmeseit, és galériákból sincs hiány a városban.

A kávéváros

Kávézókból is hosszasan lehet válogatni. Már 1900-ban több, mint 500 kávézó volt a városban, így joggal nevezték kávévárosnak is Budapestet. Minden sarkon van valamilyen kávézó, és egyre több idézi fel a múlt századi főváros emlékét – mint például Buda egyik legnépszerűbb irodalmi kávéháza, a Hadik, ami nagy íróink és költőink arcképei mellett izgalmas irodalmi beszélgetéseket is kínál vendégeinek. A pesti New York kávéház annak idején a másik leghíresebb művész-törzshely volt, ma pedig az egyik legszebb kávéházként tarják számon.

Sosem ér véget a budapesti éjszaka

Budapest híres az éjszakai életről, romkocsmák és klubok sora várja a bulizni vágyókat. Európa házasulandó fiataljai is gyakran választják a mi városunkat lány- és legénybúcsújuk helyszínéül. Ugyan mi, magyarok tudnánk nélkülük élni, de azért jó érzés, hogy egy felejthetetlen éjszakáért képesek több órát utazni hozzánk. 

Kép forrása: Pixabay

Itt mindenki megtalálja a kedvére való helyet: a diákoknak ott vannak a körúti kétes hírű kiskocsmák, a tehetősebbeknek és külföldieknek a Gozsdu udvar kész paradicsom, míg az idősebbek az elrejtett kis utcákban megtalálják az élőzenés, nyugodtabb helyeket.

Idén városunk kapta Európa legjobb úti célja 2019 díjat is, nem véletlenül. Elég egyszer megpillantani a fénybe borult Budapestet ahhoz, hogy egy életre beleszeressen az ember a magyar fővárosba!

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre