Gyarmati István: Folyamatosan magas szinten kell tartani a terrorkészültséget

Folyamatosan magas szinten kell tartani a terrorizmus kiszűrésére elrendelt készültséget és ellenőrzést akkor is, ha hosszú ideig semmi nem történik - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában az elmúlt napokban Ukrajnában elfogott magas rangú ISIS-terrorista elfogásával kapcsolatban.

Gyarmati István elmondta, hogy Ukrajnában és sok más helyen is arra kell számítani, hogy a helyi és nemzetközi terroristák együttműködnek a szervezett bűnözéssel.

A szakértő hozzátette: nem valószínű, hogy az iszlám szélsőségek elterjednének Ukrajnában, mert nincsenek erre alkalmas közösségek, de jól meg tudnak bújni az országban, mert senki nem számít arra, hogy pont Ukrajnában lennének iszlám terroristák.

Az elfogott férfi korábban az Iszlám Állam egyik magas rangú tagja volt. (Forrás: Ukrán Biztonsági Szolgálat)

Az elmúlt napokban elfogott férfi 2013 óta töltött be magas rangú tisztet az Iszlám Államban, a szervezet néhai “hadügyminiszterének”, a georgiai csecsen Abu Omar as-Sisaninak a helyettese volt. Miután utóbbit 2016-ban likvidálták, Al Bara Sisani Szíriából Törökországba utazott, ahol folytatta a terrorszervezett koordinálását.

A férfi jelenleg kiadatás előtti letartóztatásban van. (Forrás: Ukrán Biztonsági Szolgálat)

2018 nyarán érkezett illegálisan Ukrajnába hamis útlevéllel, ahonnan tovább folytatta a terrorszervezet egy különleges csoportjának a koordinálását. A férfit annál a Kijev környékén lévő háznál vették őrizetbe, ahol lakott. Fotójának elemzése alapján megállapították, hogy a férfi egyezik a körözött terroristával.

Forrás: MTI (kiemelt kép: hirado.hu)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre