Katona József nem érhette meg saját sikerét

Katona József már nem érhette meg fő műve, a Bánk bán sikerét. A zárkózott író még egészen fiatalon feladta a színházat, az irodalmat és a szerelmet is.

Katona József 1791. november 11-én született Kecskeméten egy takácsmester fiaként. Tanulmányai befejeztével Pestre került egy ügyvédi irodába mint joggyakornok és a következő évben már mint hites jegyző működött. Nagy műkedvelőként csatlakozott a Pesti Színitársulathoz, ahol íróként, fordítóként és rendezőként is működött. Komáromban és Székesfehérvárott színészkedett is, Békési József művésznéven ismerte a nagyközönség.

Egy viszonzatlan szerelem

Egészen titokban szeretett bele a primadonnába, Széppataky Rózába, aki a zárkózott férfi érzelmeinek semmilyen látható jelét nem adta. 1813 nyarán írt a színésznőnek egy szerelmeslevelet, de aláírás helyett csak egy monogrammal célzott kilétére. A fiatal, alig 20 éves színésznőnek nem kellett sokáig nyomoznia, hogy kiderítse, kihez tartozik a monogram.

Déryné Széppataki Róza / Kép forrása: Wikipédia

A társulatnál az írón kívül csak Kacskovics János rendelkezett ezzel az aláírással. A népszerű Rózának volt elég udvarlója, nem törődött különösebben Katona szerelmével, aki nem sokkal a levél küldése után vissza is utazott Kecskemétre joggyakorlatra. Mire visszatért Budapestre, addigra szerelme már Déryné Széppataky Rózaként szerepelt a színlapokon.

Az író csalódottságában csak ekkor árulta el a házas asszonynak, hogy annak idején ő küldte a szerelmeslevelet. A fiatalasszony körül továbbra is sürögtek-forogtak a férfiak, aminek hatására a csalódottság és sértődöttség egyre csak nőtt az íróban. Fájdalmában otthagyta a társulatot és pár évvel később még az írással is felhagyott.

Már nem érhette meg a Bánk bán sikerét

1826-ban Kecskemét főügyészévé nevezték ki, és az irodalom iránti szeretete már csak jegyzőkönyvek és vadásznaplók formájában maradt fent. Főműve, a Bánk bán első változata az Erdélyi múzeum című folyóirat pályázatára készült még 1815-ben. Ugyan nem ő nyert, és az eredményhirdetésnél még a nevét sem említették, mégis ez a darab lett leghíresebb műve. A sikert az 1848. március 15-i előadás hozta meg. Később a darabból Erkel Ferenc 1861-ben írt operát Egressy Béni librettójára.

Katona József még a 40. életévét sem töltötte be, amikor 1830. április 16-án Kecskeméten szívszélhűdésben meghalt. Azt sem élhette meg, hogy a hírnevét csak halála után meghozó Bánk Bán bemutatóján régi szerelme, Déryné alakította a hűtlenséggel vádolt ártatlan Melinda szerepét.

Kiemelt kép forrása: Wikipédia

Iratkozzon fel hírlevelünkre